Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Spremembe v financiranje varstva vozačev

Spoštovani starši učencev OŠ Žiri, spoštovani občani,

z željo po celoviti informaciji o višini sredstev, ki jih Občina Žiri namenja za jutranje in popoldansko varstvo OŠ Žiri, bi vam želeli posredovati nekaj pojasnil. Starši se namreč obračate na Občino z vprašanjem »Zakaj ukinjate sredstva?«. O tem se je govorilo tudi na sejah svetov in sestankih staršev, zapis je objavljen tudi na spletni strani šole.

Občina Žiri je v letu 2023 za varstvo učencev namenila 49.121,80 EUR kljub temu, da to ni zakonska obveznost Občine. Ker je bil navedeni znesek domnevno previsok, je Občinski svet zadolžil občinsko upravo, da preveri način porabe sredstev in višino sredstev, ki jih za ta namen zagotavljajo druge občine.

Glede na zbrane podatke smo ugotovili, da druge občine za varstvo otrok namenjajo bistveno manj sredstev, šole pa ravno tako zagotavljajo učinkovito varstvo. Za razliko od ostalih občin, Občina Žiri zagotavlja sredstva za varstvo tudi med poletnimi počitnicami in v času šole prostih dni. Ob upoštevanju, da je v koledarskem letu 191 šolskih dni, za varstvo otrok tako nameni 257,18 EUR na dan. S tem zneskom je krito dnevno cca. 18 ur prisotnosti učitelja, ob predpostavki bruto urne postavke 14,00 EUR. Poleg tega je potrebno omeniti tudi dejstvo, da je v Žireh bistveno manj varovancev kot v ostalih šolah. Nekatere šole imajo celo več vozačev kot ima naša šola vseh učencev, pa prejemajo od Občin mnogo manj sredstev (razvidno iz priložene tabele – primerjava sofinanciranja varstva učencev). Sredstva za varstvo zagotavlja tudi država. Domneva občinskih svetnikov v previsok strošek varstva je bila tako potrjena.

Zaradi navedenega je bilo odločeno, da bo v letu 2024 Občina Žiri za varstvo namenila 30.000,00 EUR. Glede na očitek vodstva šole, da župan in direktor samovoljno ukinjata sredstva, bi želeli povedati še, da je Občinski svet Občine Žiri ob dveh vzdržanih glasovih odločitev o znižanju sredstev sprejel soglasno.

Kot ugotavljamo, primerljiva situacija ostalih občin kaže, da Občina Žiri ni odgovorna, da OŠ Žiri ne zmore organizirati varstva otrok. Zagotovljenih 30.000,00 EUR namreč še vedno predstavlja vsaj 100 % več sredstev na vozača, kot jih namenja katerakoli občina, zato se nam zdi krčenje varstva nerazumna in nepotrebna odločitev šole.

Na tem mestu naj omenimo še, da je Nadzorni odbor na zahtevo Občinskega sveta v letu 2023 preveril ustreznost poslovanja med Občino in šolo ter ugotovil nepravilnosti, katere odpravljamo.

Upamo, da bo šola čim prej nadaljevala z izvajanjem varstva, saj trenutna situacija škoduje predvsem staršem in osnovnošolcem.                                           

 

Župan: Franci Kranjc                                                                                                         
Podžupan: Matej Gregurovič, Nejc Brence

Oglejte si tudi