Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi

15. junija obeležujemo svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi. 

Vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije doživlja nasilje. Največ nasilja se dogaja doma, prisotno pa je tudi v domovih za starejše, v drugih inštitucijah ali celo na ulici. Epidemija covida-19 je stiska in nasilje še povečala.

Doživljanje varnosti se z življenjskimi obdobji spreminja. V otroštvu varnost zagotavljajo starši, v odrasli dobi jasni cilji v življenju in urejena osnovna eksistenca, v poznejših letih narašča človekova krhkost in sorazmerno s tem se veča potreba po varnosti. Pomembno je, da ukrepamo preventivno tako, da zmanjšujemo dejavnike tveganja in krepimo varovalne dejavnike na poti osebnostnega zorenja.

Z dobro komunikacijo, poznavanjem starostnih sprememb in potreb ter s pozitivnim pogledom na staranje in razbremenitvijo svojcev ter ostalih oskrbovalcev starejših lahko vsi pripomoremo k temu, da bo nasilja nad starejšimi manj.

Na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje nadaljujemo s preventivnim programom Staranje brez nasilja in izvajanjem aktivnosti usmerjenih v večanje varnosti starejših. Informacije o svetovanju in preventivnih delavnicah lahko dobite na spletni strani Inštituta ali na info@iat.si.

Letak Staranje brez nasilja.

Oglejte si tudi