Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Kulturni večer in predstavitev knjige PREVARANI SOKOLI

V sklopu lanskoletne 110 letnice Sokolskega doma v Žireh

Vas vabimo na predstavitev knjige

PREVARANI SOKOLI,

ki bo v četrtek, 10. januarja 2019, ob 19. uri

v galeriji Muzeja Žiri

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri.

 


V knjigi avtorja odkrivata povsem nova dejstva o vstopu Sokolov v Osvobodilno fronto in ju zanima vprašanje, kaj je bilo s Sokoli, ki so stopili v OF.

 

»Njun odgovor je presenetljiv. V OF niso vstopili Sokoli, ampak nekaj posameznikov (Polič, Lubej, Rus), od  katerih sta bila prva dva izključena iz Sokola, tretji pa ni imel položaja, ki bi mu dovoljeval zastopati Sokole. Zato ugotovita, da poimenovanje teh ljudi z »levim krilom, demokratičnimi, naprednimi« ni ustrezno, točno je, če jih poimenujemo komunistično krilo Sokola.« (odlomek iz recenzije dr. Jožeta Dežmana). Odgovorita tudi na vprašanje, zakaj je bil po 2. svetovni vojni Sokol ukinjen, če je bil ustanovni član Osvobodilne fronte? 

 

V letu 2018 smo se spominjali 110 letnice nekdanjega Sokolskega doma v Žireh – prvega na slovenskem podeželju in ob čipki spoznavali tudi žirovskega rojaka, starosta žirovskih Sokolov, Janeza Oblaka (Žunarjevega, Strojarjevega), ki je bil dejaven Sokol, risar vzorcev za čipke, glasbenik in še marsikaj.

 

 

Zajetno monografijo nam bosta predstavila avtorja dr. Ivan ČUK in dr. Aleks Leo VEST. Avtorjema se bo pridružil tudi zgodovinar Gorenjskega muzeja dr. Jože DEŽMAN.

 

Vsi lepo vabljeni!

Oglejte si tudi