Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Žiri
JUTRI
22°C
9°C
PET.
21°C
8°C
Oceni objavo

Dogajanje o izdajanju lokalnega glasila Žirovske stopinje

Spoštovani občani in bralci Žirovskih stopinj,

mediji pomembno oblikujejo naša življenja. V želji, da bi imeli tudi pri nas v Žireh možnost dostopa do novic o dogajanju v občini, ki bo redno, celovito in raznoliko, smo že v prvem letu mojega županovanja ustanovili občinsko glasilo. S ponosom lahko rečemo, da si danes Žirov brez Žirovskih stopinj ne moremo več predstavljati. Imamo primerjalno gledano nadvse kvalitetno glasilo, ki nam poleg novic o delu občinske uprave prinaša tudi množico zanimiv zgodb o življenju in delu nas Žirovcev doma in po svetu. Največji del zaslug za to ima prav uredniška ekipa z go. Jožico Kacin na čelu.

Go. Kacin sem za glavno urednico predlagal že ob ustanovitvi glasila. Z njenim profesionalnim in osebno zavzetim delom sem bil kot župan vsa leta zelo zadovoljen in prepričan sem, da to mnenje delimo vsi bralci Žirovskih stopinj. Želim si, da bi okoliščine dopuščale, da bi lahko sedanje uredništvo s svojim odličnim delom nadaljevalo tudi v prihodnje. Vendar zaradi zakonskih omejitev to žal ni več mogoče. Sedaj moramo poiskati rešitev, ki bo še naprej omogočala izhajanje Žirovskih stopinj, ki bo skladno s zakonodajo. Naj vam predstavim okoliščine glede izhajanja občinskega glasila in moj pogled nanje.

Ko je bila na zadnjih lokalnih volitvah jeseni 2018 na mesto občinske svetnice izvoljena ga. Vesna Kranjc, ki je sestra glavne urednice ge. Kacin, smo prišli v položaj, ko je potrebno poslovno sodelovanje med občino in go. Kacin po izteku njene pogodbe zaključiti. Iz mnenja Komisije za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: KPK) s 5. februarja 2019 namreč izhaja, da Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (v nadaljevanju: zakon) ne dovoljuje obnovitve ali ponovne sklenitve pogodbe med občino in urednico, ki je obenem tudi sestra, tj. družinski član občinske svetnice.

Soočen s tem dejstvom in v skrbi za zakonito delovanje občine, sem se 14. maja letos sestal z go. Kacin. Kot že pojasnjeno, je razgovor potekal v konstruktivnem vzdušju. Po predstavitvi okoliščin in mnenja KPK se je ga. Kacin samostojno in brez pritiskov odločila, da v pomoč pri razrešitvi neljubega zapleta kot glavna urednica odstopi, obenem pa se je zavezala, da bo še uredila junijsko številko. Za ta pošten in pozitiven pristop sem ge. Kacin iskreno hvaležen in potrjuje najino tudi sicer odlično sodelovanje. O odločitvi ge. Kacin sem nato obvestil sodelavca na občini g. Gregorja Mlinarja, da je pripravil dokumente za tudi formalno prekinitev sodelovanja z go. Kacin, posledično pa tudi z oblikovalcem, tiskarjem in lektorico.

V želji, da omogočimo ureditev razmer, smo po tem, ko smo pridobili mnenje KPK, na občini tudi začeli iskati rešitve, s katerimi bi pravočasno zagotovili redno izhajanje Žirovskih stopinj. Prepričani smo namreč, da si sodelavci glasila zaslužijo pogoje, v katerih bi lahko nadaljevali s svojim delom, občani pa vir informacij in branje, na katerega smo navajeni. 

Tako smo si najprej prizadevali, da bi v Žireh našli osebo, ki bi lahko na mestu glavnega urednika nasledila go. Kacin. Žal smo bili pri tem do sedaj neuspešni. Ob tem smo na občini začeli raziskovati še druge možnosti, če bi se prva izkazala za neizvedljivo. Tako smo, skladno z zakonodajo, ki ureja področje javnih naročanj, začeli zbirati ponudbe za celovito urejanje glasila s strani organizacij, ki se s tem ukvarjajo profesionalno. Do junija smo pridobili tri ponudbe – časopisne hiše DELO, časopisne hiše Gorenjski glas (v nadaljevanju: GG) in tiskarne NONPAREL. Ponudba GG je s stroškovnega vidika najbolj ugodna, odločitev za GG pa bi pomenila tudi, da bi Žirovske stopinje dobile profesionalno glavno urednico s strani GG, ki ne bi bila iz Žirov, preostali člani uredništva pa bi lahko ostali, se pravi, iz Žirov.

Ker so mi kot Žirovcu naši ljudje in kraji blizu, se zelo dobro zavedam, koliko nam vsem Žirovske stopinje pomenijo. Odločitev za zunanjega izdajatelja za nas domačine gotovo ne bi bila najlažja. Zato podpiram prizadevanja, da jih ohranimo kolikor mogoče žirovske in sem v času občinskega praznika prisluhnil želji ge. Maje Justin Jerman za ponovni sestanek z go. Kacin. Obenem sem zadržal predstavitev predlogov novega izdajatelja občinskim svetnikom, ker sem želel dati prednost domači pobudi, če bi le bila mogoča. Žal je ga. Justin Jerman sestanek kasneje odpovedala, pri iskanju novega glavnega urednika iz Žirov pa do danes ni napredka. 

Ker so se pojavila tudi mnenja, da bi sodelovanje občine z go. Kacin lahko uredili z izplačilom sejnin na podlagi smiselne uporabe določb občinskega Pravilnika o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (v nadaljevanju: pravilnik), in ker želimo na občini odpraviti vsak dvom o tem, ali lahko ga. Kacin kakorkoli poslovno sodeluje z občino ali od občine prejema finančna sredstva iz naslova urejanja občinskega glasila, smo poleg že omenjenega mnenja KPK na občini pridobili tudi mnenje Ministrstva za javno upravo, Službe za lokalno samoupravo, ki je pristojno za razlaganje Zakona o lokalni samoupravi, ki je bil podlaga za sprejetje pravilnika. Stališče omenjene službe je nedvoumno – izplačilo sejnin ni mogoče:
»Menimo, da je mnenje KPK jasno. Sodelovanje z urednico lokalnega časopisa, katere sestra je občinska svetnica, za časa njenega mandata ni možno, ne glede na vrsto pogodbe o sodelovanju. Iskanje nadaljnjih oblik sodelovanja občine z dosedanjo urednico je nepotrebno. Občina bo morala z javno objavo poiskati novega urednika občinskega glasila.« (MJU, Služba za lokalno samoupravo, 12. september 2019)

Kakor torej ne drži, da smo ge. Kacin na občini enostransko odpovedali pogodbo o urednikovanju Žirovskih stopinj, ampak se je gospa za ta korak po predstavitvi okoliščin zaradi izvolitve njene sestre ge. Kranjc za občinsko svetnico v želji po čim hitrejši rešitvi odločila sama, tako tudi ne držijo namigovanja, da k nastali situaciji na občini ne pristopamo dobronamerno in transparentno. Predstavljena dejstva govorijo ravno nasprotno. Kot župan svoj položaj med kolegi občinskimi svetniki v prvi vrsti razumem kot mesto usklajevanja različnih pogledov in iskanja skupnih točk v dobro vseh.

Stališče celotne občinske uprave je, da je potrebno čim prej zagotoviti izhajanje Žirovskih stopinj in nadaljnje sodelovanje domačih ljudi. Če to ne bi bilo mogoče z domačim glavnim urednikom oziroma urednico, pa – in le v tem primeru – poiskati rešitev z izdajanjem glasila izven Žirov. Trdno sem prepričan, da sta redna obveščenost ljudi in kvalitetno poročanje o dogajanju v naših krajih veliko pomembnejša od merjenj političnih moči v občinskem svetu in zaviranja konkretnih rešitev, kar bi lahko privedlo celo do prekinitve izhajanja glasila. Pri iskanju rešitev za nastalo situacijo na občini že ves čas skrbno pazimo na zakonitost našega delovanja in smo hvaležni za vse pobude in predloge v teh okvirih.

Pred nami je tako sedaj več možnosti, potrebno pa se bo odločiti. Imamo rešitev, ki bi bila za vse vpletene, zlasti pa za bralke in bralce, najbolj razveseljiva: da bi (že) imeli osebo iz Žirov, ki bi skladno s pogoji iz zakona, skupaj s sedanjim uredništvom opravljala delo glavnega urednika Žirovskih stopinj. Te osebe zaenkrat še nismo uspeli najti, navkljub trudu tako občine kot članov uredništva. In imamo rešitev, ki pomeni odločitev za izdajanje Žirovskih novic izven Žirov z zunanjo glavno urednico in domačimi uredniki. Med zbranimi ponudbami so na Gorenjskem glasu ponudili največ, tako v smislu cene in profesionalnosti kot tudi v smislu zagotovitve urednice, ki našo občino zelo dobro pozna, in lokalnih dopisnikov z območja Žirov.

Odločitev glede prihodnosti Žirovskih stopinj v nobenem primeru ni enostavna, je pa nujna. Osebno si želim, da bi lahko nadaljevali s sodelovanjem z go. Kacin kot glavno urednico, ker je svoje delo opravljala zelo dobro. Ker to na pogodbeni ravni proti plačilu ni več mogoče, kljub temu upam, da bo ga. Kacin nadaljevala z delom v uredništvu. Z iskanjem nove glavne urednice ali urednika iz Žirov pa zaenkrat žal nismo bili uspešni. Zato bom – če ne bomo do 27. septembra podpisali namere o sodelovanju s kom iz Žirov kot glavnim urednikom –, na prihodnji seji občinskega sveta 10. oktobra predlagal sklenitev pogodbe za izdajanje Žirovskih stopinj časopisni hiši Gorenjski glas, ki ima z izdajanjem podobnih občinskih publikacij veliko izkušenj. Nato bosta, skladno s predpisi, odločitev in odgovornost za nadaljnjo usodo Žirovskih stopinj na strani občinskih svetnikov. Pri tem jim želim poguma za konstruktivne rešitve z mislijo na vas, bralke in bralce Žirovskih stopinj.


župan, mag. Janez Žakelj

Oglejte si tudi