Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Predsednik Pahor slavnostni govornik v Žireh

V Žireh je potekala osrednja slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra z bogatin kulturnim programom. Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je v svojem nagovoru poudaril, da je praznovanje dneva Rudolfa Maistra lepa priložnost, da ohranimo in okrepimo spomin nanj in na dogodke, ki jim je dal pečat.

Maistrovi vojaški in politični dosežki neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo.  Brez njegovih hrabrih odločitev bi prav mogoče Slovenci po prvi svetovni vojni in sicer ostali brez Štajerske. Njemu in njegovim borcem gre zasluga, da smo Slovenci v nemirnem dvajsetem stoletju zaokrožili ozemeljsko celovitost Slovenije, naposled kot samostojne in neodvisne države.

Rudolf Maister ostaja zgled pogumnega vizionarja, velike narodno zavedne osebnosti, intelektualca, častnika in kulturnika, ki se ni bal izpostaviti za visoke cilje slovenstva.

V kulturnem programu so nastopili Orkester Slovenske vojske, solisti: Darja Švajger, Anja Zemljarič, Anton Habjan, Akademski pevski zbor Franceta Prešerna, učenci OŠ Žiri, mladi recitatorji in glasbena skupina Jesen. 


 

Oglejte si tudi