Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
12°C
JUTRI
29°C
12°C
Oceni objavo

Zdrav dih z razgibano hrbtenico

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije težave s hrbtenico, predvsem bolečine v spodnjem delu hrbta, spadajo med najbolj razširjena mišično-skeletna obolenja. Večina ljudi t.i. bolečino v križu doživi vsaj enkrat v življenju. Njena razširjenost se povečuje s starostjo, največ primerov je zabeleženih med 50. in 55. letom starosti*.

Bolečina se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov; zaradi bolezni ali poškodbe tkiv. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji navajajo, da je v kar 90 % primerov bolečina spodnjega dela hrbta nespecifičnega izvora in jo najpogosteje povzroča sedeči način življenja, premalo telesne aktivnosti, kajenje, debelost in podobno. Tudi stres lahko igra pomembno vlogo pri pojavu bolečine, saj lahko psihično počutje vpliva na sproščenost ali napetost mišic, kar se lahko kaže tudi na naši drži.

Bolečine v križu, ki ne nastanejo zaradi bolezni ali poškodbe, lahko preprečimo, oziroma lajšamo na različne načine. Ključna je sprememba naših vsakodnevnih navad. Predvsem je priporočljiva zadostna in primerna telesna aktivnost, zmanjšanje obremenitev hrbta, zdrava in uravnotežena prehrana in dovolj spanca.

Težave s hrbtom mnogim zmanjšajo kakovost življenja. V Društvu Šola zdravja smo skupaj z Andražem Purgerjem in Maurom Luganom pred štimi leti razvili vadbo »Dihamo z naravo«, da bi vadeči lahko lažje spoznali in sprostili svoje psiho-fizične napetosti. Z vadbo se osredotočamo na dihalne vaje, meditacijo, posebno pozornost pa namenjamo tudi hrbtenici. 

Tekom 60-minutne vadbe naredimo vse, kar je za ohranjanje zdrave hrbtenice potrebno narediti vsak dan: predklone, zaklone in odklone.

Kot pravi vodja projekta »Dihamo z naravo« in profesor športne vzgoje, Andraž Purger: »Bistvo naših vaj za hrbtenico je, da omogočimo večjo gibljivost vretenc, s tem ko zavestno počasi sproščamo globoke, kratke mišice od atlasa (prvega vratnega vretenca) do trtice. Boljša gibljivost hrbtenice sprošča živčni sistem in krepi pretočnost hranil in informacij po telesu«. 

Vadbo med drugim sestavljajo tri vaje za hrbtenico, pri katerih je pozornost razdeljena na vratni, prsni in ledveni del. Pri eni izmed vaj izvajamo tudi kroženje medenice, s čimer sprostimo medenico in spodnji del hrbta, ter izboljšamo stabilnost, moč in telesno držo. 

Vadba poteka na prostem, enkrat tedensko jo vodi strokovno usposobljena oseba. Udeležba je brezplačna, saj projekt sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje. Vse kar potrebujete so udobna oblačila,  priporočljiva pa je tudi zaščita pred klopi. 

Aktivnost »Dihamo z naravo« bo potekala vse do konca oktobra, z vmesnim poletnim premorom med julijem in avgustom. 

V Žireh skupina Cedra vadi pri Muzeju v Starih Žireh, vsak torek ob 17.00 uri. Lepo vabljeni, da se nam pridružite v objemu narave.

 

●       Več informacij o projektu, lokacijah in terminih:  https://solazdravja.com/category/dihamo-z-naravo/

●        Kontakt vodje projekta Dihamo z naravo, Andraž Purger:andraz@solazdravja.si.

 

*Vir: Svetovna zdravstvena organizacija - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain 

Oglejte si tudi