Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Žiri, kraj na meji

Za prebivalce Žirov in okolice so bile meje skozi zgodovino nekaj pogostega. Vsak od nas lahko našteje vsaj eno. Kaj pa ostale?
Že v rimskih časih je tod tekla meja med provincama italijo in Panonijo, v bližini pa je potekal rimski zid (Claustra Alpium Iuliarum). Okoli leta 1030 Žiri ležijo na meji ozemlja Loškega gospostva, ki je mejil na ozemlji tolminskih in idrijskih gospostev. 800 let kasneje, v času Ilirskih provinc, je nova upravna ureditev razdelila ozemlje na kantone, kjer so bile Žiri spet ob meji, tokrat med Idrijskim in Loškim kantonom. Z letom 1920 je bila vzpostavljena rapalska meja med Kraljevino Italijo in Kraljevino SHS. Z okupacijo leta 1941 je na žirovskem potekala italijansko-nemška razmejitev. Z letom 1947 Žiri pristanejo na meji Julijske krajine. Danes Žiri ležijo na stičišču treh slovenskih pokrajin; Gorenjske, Notranjske in Primorske.

 

Rapalska meja je po koncu prve svetovne vojne ločevala Kraljevino Italijo in Kraljevino SHS (Jugoslavijo). Kraja Žiri, Sovodenj, ter mnogi drugi, so v času med obema svetovnima vojnama postali kraji ob državni meji. Na drugi strani, v Italiji, se je tako zgodilo z Idrijo in Cerknim. Sosed je bil ločen od soseda, prijatelj od prijatelja, sorodnik od sorodnika. V obmejne vasi so prišli tuji, ki so varovali mejo. Ob meji so vznikale številne utrdbe. Domače prebivalstvo se ni predalo in je kljubovalo tujemu vsiljivcu. Ena izmed glavnih dejavnosti za preživetje in dodaten zaslužek je postalo tihotapstvo ali kontrabant. Danes na nekdanjo mejo spominjajo predvsem številni ohranjeni mejniki. 

Na pohodu ob nekdanji rapalski meji bomo oživeli nekaj utrinkov iz takratnega življenja; mogoče na poti srečamo kontrabantarico ali nas preseneti kakšen varuh meje.

Pohod je primeren za srednje izurjene pohodnike vseh starosti, primeren je tudi za družine. Čas hoje z vmesnimi postanki in programom je 3 ure. Poteka po markirani planinski poti z vmesnimi postanki.Tempo hoje je prilagojen. Ves čas nas spremlja razgled na okoliško hribovje, Julijce, Kamniške Alpe.

Kraji in ure odhodov: Žiri - 9:00, Sovodenj - 9:30
Ob 12. uri sledi druženje pri planinski koči Mrzl'k na Mrzlem vrhu. Za vse udeležence je organiziran povratek nazaj na izhodišče pohoda.
Vsem udeležencem je svetovana uporaba primerne pohodniške opreme in ohranjanje varnostne razdalje za preprečevanje širjenja virusa.

Vabljeni!

Oglejte si tudi