Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Koronavirus: Sešijmo si zaščitno masko za obraz

Čeprav doma sešite zaščitne maske za obraz ne varujejo enako učinkovito pred okužbo s koronavirusom in njegovim širjenjem, zdravstvena stroka spodbuja njihovo nošenje. Zlasti je priporočeno, da maske nosimo med nujnimi vsakodnevnimi izhodi: če gremo v trgovino, če se srečujemo z ljudmi, če smo v stiku z drugimi, ko smo v službi ipd. Z doma narejenimi maskami lahko zmanjšamo verjetnost okužbe za polovico. Če masko uporablja tudi sogovornik, je verjetnost okužbe po besedah predstavnika slovenske vlade le še 25-odstotna.

Ob tem še naprej ostaja v veljavi ukrep samozaščite, da ostajamo doma oziroma v bližini doma in da se drugam odpravljamo zgolj takrat, ko je to nujno.

Navodila za šivanje mask
Ker zaradi globalne narave pandemije povpraševanje po zaščitni in zdravstveni opremi daleč presega ponudbo in je zato do zaščitnih mask zaenkrat še težko priti, so se pojavile pobude za domačo izdelavo mask.

Grafična navodila za šivanje domačih bombažnih mask, ki so pralne in se tako lahko uporabljajo večkrat, sta pripravili tudi sestri Ana Ahlin Janša in Manca Ahlin iz Žirov, na voljo so v jpg in pdf formatu:

Če se boste šivanja mask lotili sami, je pomembno, da pri tem upoštevate določena priporočila za izdelavo in uporabo, na občini smo jih povzeli s strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (povezava do vira). Zavedajmo se, da je pravilna uporaba maske enako pomembna kot maska sama!

Pravilna izdelava in uporaba domačih zaščitnih mask
Velja, da doma narejene maske niso enake industrijskim maskam. Zato niso ustrezne za zdravstvene delavce, ki so v stiku z bolniki in niso nadomestilo za profesionalne maske. Uporabljajo se zgolj, če ni na voljo profesionalnih mask.

V ljubljanskem UKC so izhajali iz kirurške maske, odločili pa so se za zavezovanje z bombažnimi trakovi, saj elastika ni primerna za pranje na visokih temperaturah. Priporočajo tudi, da maske izdelujte iz materialov, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60 °C ali 95 °C (gosto tkan bombaž). Pri tem uporabite običajne pralne praške, suho masko pa prelikajte z likalnikom, ki mora biti nastavljen na visoko temperaturo, likati je treba brez pare.

Kako pravilno uporabljati zaščitno masko?
  1. Moški, ki nosijo brado, si jo morajo pobriti, sicer maska ne tesni.
  2. Pred namestitvijo maske si umijte ali razkužite roke.
  3. Če nosimo korekcijska očala, jih odstranimo.
  4. Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.
  5. Ko je maska nameščena, se je ne dotikamo več, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke!
  6. Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado!
  7. Če nosite očala, naj bodo nameščena čez rob maske.
  8. Masko odstranite s prijemom za trakove. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj!
  9. Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost in ne glejte navzdol. S tem preprečite raztros mikrobov z maske po obleki.
  10. Po odstranitvi maske si obvezno umijte ali razkužite roke! 

Dodatna opozorila:

  • Ko se maska navlaži, jo je treba zaradi povečane prepustnosti zamenjati.
  • Domače maske se običajno navlažijo v roku od pol ure do dveh ur.
  • Po uporabi pralno masko odložite na mesto, kjer ne bo v kontaktu s čistim perilom ali z materialom za izdelavo mask.

Dokumenti, priloge:

 

Ahlin, Domaca zascitna maska

 

Ahlin, Domaca zascitna maska

 

Maska, Vlada

 

 

Oglejte si tudi