Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Koronavirus: preklic epidemije

Slovenska vlada je na sinočnji dopisni seji (https://www.gov.si/novice/2020-05-14-40-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/) z odlokom (https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-1030/odlok-o-preklicu-epidemije-nalezljive-bolezni-sars-cov-2-covid-19preklicala epidemijo nalezljive bolezni koronavirusa, ki jo je razglasila 12. marca letos. Odlok stopi v veljavo 31. maja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti. Ker je koronavirus še vedno med nami, velja, da vsi ukrepi za zajezitev širjenja okužb, ki niso bili preklicani, veljajo še naprej.

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Občina Žiri se skupaj s Civilno zaščito Žiri zahvaljuje vsem občankam in občanom za spoštovanje ukrepov, ki so bili uvedeni v teh dveh mesecih. Občina Žiri je bila v času epidemije ena redkih občin, kjer po uradnih podatkih ni bilo ugotovljene okužbe s koronavirusom.

Spoštovane Žirovke in Žirovci, HVALA, da ste s skrbjo za lastno zdravje in zdravje drugih poskrbeli, da nam je skupaj uspelo!

Oglejte si tudi