Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Navodila za nakupovanje in obiske trgovin

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal navodila v zvezi z obiskom trgovin in številom potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko ob istem času prisotni v posamezni trgovini oziroma poslovnem prostoru.

Čeprav ni dokazov, da se koronavirus prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjavo), temeljito opere.

Posamezna trgovina mora zagotoviti vsaj 20 m2 (kvadratnih metrov) na posamezno stranko, ki opravlja nakup, če je v prostoru hkrati prisotnih več strank. Če je trgovina večja, npr. 100 m2, je izogibanje ostalim nakupovalcem in zagotavljanje ustrezne razdalje 1,5 m lažje, zato je lahko v takem prostoru prisotnih tudi več kot pet oseb. Ob tem NIJZ dodaja, da se površina ne sme spustiti pod mejo 15 m2 na posameznega kupca.

Razdalja med kupci na blagajni mora biti vsaj 2 metra, lastnik oz. vodja trgovine pa mora določiti največje dovoljeno število kupcev pri posamezni blagajni. Vodja trgovine mora poslovanje organizirati na način, da se loči število strank, ki opravljajo nakupe, in stranke, ki stojijo v vrsti na blagajni. Zagotoviti je potrebno tudi redno prezračevanje prostorov.

Za kupce zunaj trgovine, ki še čakajo, da bodo vstopili v trgovino, velja, da mora biti razdalja med posameznimi osebami vsaj 2 metra.

NIJZ opozarja tudi na ustrezno in čim bolj pogosto čiščenje in razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos PIN-številk ter drugih površin in predmetov, s katerimi prihajajo kupci v trgovini v stik. Trgovina mora zagotovitev rokavice za enkratno uporabo, ki jih stranka po opravljenem nakupu ustrezno zavrže. Izdelki na oddelku delikates se morajo pripravljati sproti in ne smejo biti razstavljeni v vitrinah. Kupcem se priporoča, da druge izdelke, ki niso predpakirani, ob prihodu domov dobro operejo.

V zvezi z nakupi na prostem (tržnice in prodaja izdelkov direktno na kmetijah) prav tako velja, da mora biti razdalja med kupcem in prodajalcem vsaj dva metra, fizični stik med osebama pa naj se v največji možni meri omeji. Tudi v tem primeru velja opozarilo, da je potrebno izdelke ob prihodu domov dobro oprati.

Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je prišlo tudi do sprememb delovnega časa trgovin. Po novem so lahko prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure, po 12 ur torej. Med 8. in 10. uro bodo imele prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine občanov (invalidi, upokojenci in nosečnice).

Velja tudi, da so ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Kupce pozivamo, da v trgovinah dosledno upoštevajo navodila prodajalcev, spoštujejo varnostne ukrepe in se po nakupih odpravljajo zgolj v nujnih primerih. V trgovino naj se odpravijo le posamezniki, ki so zdravi. Nakupe naj za družino opravi le ena oseba, otroci naj ostanejo doma.

Vir 1: https://www.nijz.si/sl/priporocila-glede-stevila-potrosnikov-ki-so-glede-na-kvadraturo-lahko-naenkrat-prisotni-v-posameznem
Vir 2: https://www.gov.si/novice/2020-03-18-6-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/ 

 

Oglejte si tudi