Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
-2°C
JUTRI
10°C
-3°C
Oceni objavo

Rudarski maraton 2018

V nedeljo, 22. aprila, bomo v Zasavju spet tekli na Rudarskem maratonu. Tretje leto zapovrstjo se bodo tekači preizkusili na najbolj nenavadni progi, ki bo njihove tekaške užitke začinila s krepkim ščepcem adrenalina.
Tekači na Rudarskem maratonu premagujejo področje občin Zasavja sredi Slovenije po dolgem, počez in še po jami. Pol proge poteka po lepih predelih ene najbolj rudarskih regij v Evropi (gozd, industrijski del, pot mimo ribnikov in skozi rudarska naselja), druga polovica po rudniških rovih. »Jame ne damo,« je slogan maratona, tako nevsakdanjega, da je veselje. Rudnik lahko zaprejo, Zasavcem pa ne morejo vzeti rudarske tradicije.

Na letošnjem Rudarskem maratonu bo teklo 146 tekačev iz vse Slovenije, pa tudi Hrvaške in Srbije, ki se bodo pomerili na desetki oziroma polmaratonu. Startali bodo ob 11. uri v Evroparku v Zagorju ob Savi. Od tam jih bo trasa peljala čez Slačnik v Trbovlje, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Po jami bodo tekli do Hrastnika, kjer bodo izstopili po Barbara vpadniku. Tisti, ki bodo tekli desetko, bodo s tem na cilju. Tisti, ki bodo tekli polmaraton, bodo pot nadaljevali v hud klanec po Studencih, mimo ribnikov po rudniških površinah do Trbovelj in skozi rudarsko kolonijo Žabjek do Ajnzerja, kjer bodo ponovno vstopili v rudniški rov. Traso bodo zaključili v Hrastniku. Tekli bodo s čeladami in naglavnimi svetilkami.

Zaradi Rudarskega maratona bodo 22. aprila zaprte nekatere zasavske ceste, in sicer:
- v Zagorju od odcepa proti Kotredežu do parkirišča Evropark od 10.30 do 11.15 ure.
- v Zagorju od odcepa za Kotredež do Bevškega, križišča Sušnik in Cementarne Trbovlje od uradno 11.00 do 11.50 ure, predvidoma pa od 11.00 do 11.25 ure (premična zapora). Cesto bomo zapirali po sektorjih.
- v Hrastniku na območju Cesta 3. Julija 6-8, Pot Josipa Brinarja 1a, Studence – dnevni kop od 11.30 do 13.00 ure.
- v Trbovljah skozi Žabjek do Ajnzerja od 12.00 do 13.00 ure.

Častni pokrovitelj Rudarskega maratona 2018 je Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS 2012-2017.

Rudarski maraton pripravlja Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega Zasavc.net, organizator izbora Zasavc leta in adrenalinsko jamske preizkušnje Jamatlon.

Več informacij:
Marko Planinc (041 850 733)
info@zasavskitednik.si
www.rudarski-maraton.si

Oglejte si tudi