Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
15°C
8°C
Oceni objavo

Prvi koraki pri izvedbi največjega evropskega projekta zadnjih desetletij v Zagorju ob Savi

Prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta, in Sergej Smrkolj, direktor podjetja Skitti, sta danes dopoldne na sedežu Regionalne razvojne agencije Zasavje v Zagorju ob Savi slovesno podpisala pogodbo o prodaji oz. nakupu Skittijevih prostorov v Kisovcu za potrebe Kemijskega inštituta, ki bo v omenjenih prostorih vzpostavil Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije (Center DUBT).

S tem so vzpostavljeni pogoji za center z vrhunsko raziskovalno infrastrukturo na področju razvoja baterijskih in vodikovih tehnologij.

Znotraj centra bosta delovala dva samostojna laboratorija - Laboratorij za razvoj, pripravo in testiranje baterij ter Laboratorij za reakcijsko inženirstvo pretvorb ogljikovega dioksida in vodika. Med glavnimi cilji centra so predvsem pilotno testiranje inovacij za potrebe industrije, izobraževanje in usposabljanje za brezogljične tehnologije, povezovanje z gospodarstvom, vključevanje v mednarodne raziskovalne tokove in razvoj visokotehnološke raziskovalne infrastrukture. 

Projekt je potrdilo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, sofinanciran pa bo s sredstvi Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije in iz Sklada za pravični prehod.

Za izvedbo projekta je namenjenih dobrih 32 milijonov evrov, od katerih bo Sklad za pravični prehod prispeval 27,3 milijona evrov.

Podpisa pogodbe sta se poleg vodstva Kemijskega inštituta in podjetja Skitti udeležila tudi direktor RRA Zasavje Jani Medvešek in župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. Župan je izrazil zadovoljstvo, da je s podpisom pogodbe o nakupu prostorov narejen pomemben korak pri dejanskem začetku projekta, za katerega se je s Kemijskim inštitutom dogovarjal od leta 2021.  

Nova raziskovalna enota Kemijskega inštituta bo v Zasavju pomembno prispevala pri razvoju regije, z vzpostavitvijo visokokvalificiranih delovnih mest pa bo pospešila gospodarski razvoj in omogočila še boljšo kvaliteto življenja v nekdanji premogovni in industrijski regiji.

Oglejte si tudi