Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Projekt Tabor Mojca – 2022

Spoštovani!

Rotary klub Zagorje Kum deluje od leta 2008. Že v začetku smo se odločili, da pomagamo mladim. Naše prve akcije so bile namenjene OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi. V nadaljevanju smo vzpostavili dobro sodelovanje z vsemi 15 osnovnimi šolami iz širšega Zasavja od Litije do Radeč.

Dobro sodelovanje smo nadgradili s projektom »Vodni agenti širše regije Zasavja od Litije do Radeč«. Projekt je startal v oktobru leta 2022 in vanj je vključenih 24 šol, 65 razredov, 58 učiteljev/ic in 507 učencev/k. Projekt je del gibanja, ki ga koordinira Rotary klub Zagorje Kum »Od Triglava do Ohrida očistimo zemljo plastike in odpadkov«, ki se je povezal v mednarodni projekt »EndPlasticSoup«. S tem projektom smo se ob humanitarnosti vključili v aktivnosti na področju varovanja okolja in ekologije.

Letos 30. junija 2023 je ob 17.00 uri v družbi Hrastnik 1860 – Steklarna Hrastnik startal Tradicionalni 11. projekt Tabor Mojca 2022. Prišlo je 24 osnovnošolcev iz širšega območja Zasavja od Litije do Radeč in skupaj z njimi učenci iz Brčkega in Doboja (Bosna in Hercegovina) in Zrenjanina (Srbija). Z nami sta bila tudi dva učenca iz Ukrajine, ki obiskujeta OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah.

Mladim udeležencem Projekta, ki so stari od 12 do 15 let želimo predstaviti proizvodna podjetja, da dobijo občutek kako se ustvarjajo izdelki in kaj pomeni gospodarstvo, ki ustvarja pogoje za razvoj družin, mest in držav. Vsako leto izmenično obiščemo ETI in Steklarno Hrastnik.

Lahko vam zaupamo, da vsako leto ogled proizvodnje, preseneti učence in spremljevalce. Po ogledu se pogovarjamo z njimi in odgovore lahko povežemo v enega: »Če nas nebi peljali v to veliko tovarno si nikoli nebi mogli predstavljati, koliko dela je potrebnega, da nastane izdelek, ki ga lahko jutri kupimo. Za nas je to nekaj, kar še ne razumemo a daje nam spodbudo, da se moramo še veliko učiti.«

Iz Hrastnika so se udeleženci odpeljali na Skakalni center Kisovec, tu so prejeli darila s simboličnimi majicami Projekta, in žepnino 20 EUR. Po večerji tujci s spremljevalci odidejo na spanje v MC Trbovlje. V soboto zjutraj smo odšli na enodnevni obisk Nordijskega centra Planica. Zvečer jih je čakala večerja v Gostilni Pr'Čop.

Nedelja je poseben dan, Tujci smo letos odpeljali na Kal. Ob dveh popoldan je avtobus odpeljal 24 novih prijateljev v Tabor Mojca v Dolenjske Toplice. Tu jih je čakalo šest dni aktivnega druženja v taboru, ki deluje že 31 let. Letos je Rotary prijateljica iz Rotary kluba Logatec za udeležence pripravila učno delavnico »Hitro Branje, Power reading junior (otroci od 9 do 15 leta)«.

Rotary klub Zagorje Kum je skupaj s prijateljskimi Rotary klubi do sedaj v 10 letih zagotovil okoli 223 otrokom udeležbo na mednarodnem projektu, ki povezuje mlade in jih za vse življenje poveže. Zavedamo se, da je danes veliko njih že doštudiralo, so delavci, mame, očetje, predvsem pa odrasli, ki jim je mladostna izkušnja dala neko posebno kocko v mozaiku življenja.

Zaključna prireditev in solze slovesa so nagrada za naše delo. Več boste videli iz priloženih slik.

Vse to nam vsem skupaj omogočajo naši prijatelji in podporniki, podjetja, družbe in občine. Zahvala vsem in tudi medijem saj kot drugi podpirate aktivnosti, ki so usmerjene v boljši jutri.

Hvala in uspešno delo še naprej!

Lep pozdrav in srečno!


S spoštovanjem!    


Janez Lipec

Oglejte si tudi