Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
-1°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

Osrednja slovesnost ob prazniku

V Zagorju je bila sinoči osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, ki ga obeležujemo 9. avgusta v spomin na noč z 8. na 9. avgust 1941, ko so partizani takratne revirske čete napadli orožniško postajo v Zagorju.

Ker v letošnjem letu na območju naše občine poteka gradnja kolesarske steze od Zagorja do Orehovice in gre za eno največjih naložb v zgodovini, je bila rdeča nit sinočnje proslave trajnostna mobilnost. Scenarist proslave Roman Rozina je tako zbrane sprehodil skozi zgodovino kolesarjenja v zagorski dolini, ki je dolga in zanimiva, saj je bil že v predprejšnjem stoletju, ko je bilo kolo še zelo prestižna stvar, ustanovljen Klub zagorskih kolesarjev. Imel je celo svojo godbo na lok in društveno koračnico.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, ki je v nagovoru orisal največje naložba od lanskega do letošnjega praznika in napovedal nove, v volilnem letu pa se je z nekoliko osebno noto dotaknil svojega županovanja in se zahvalil svojim občankam in občanom. Med drugim je dejal: »Ko se bo letošnje rekordno vroče poletje prevesilo v jesen, se bo začel iztekati tudi moj županski mandat. Sedmi po vrsti. Morda tudi v zvezi z njim kdo reče, da je bil »rekordno« dolg. A če je kaj rekordno, sta to moj ponos in velika hvaležnost za zaupanje, ki ste mi ga, cenjeni Zagorjani, cenjene Zagorjanke, izkazali kar sedemkrat. Polnih 28 let ste verjeli, da skupaj zmoremo. In sam sem verjel v vas. So ljudje, ki so prepričani, da bi moralo v življenju veljati pravilo, naj človek ne stremi po sanjah, temveč uživa v življenju, ki mu je dano. Dovolil si bom reči: meni so bile, zahvaljujoč vam, 28 let dane sanje.«

Tudi letos so podelili najvišja občinska priznanja. Tokrat sta srebrni plaketi prejela Društvo prijateljev mladine Zagorje ob Savi zaradi kakovostnega dela in prizadevanj za lepa otroštva celih generacij, prav tako pa tudi za skrb, ki jo DPM Zagorje namenja položaju otrok v naši skupnosti, in Zagorjanka Ana Praznik, pevka, radijska in televizijska voditeljica ter humanitarna delavka, ki po Sloveniji širi dober glas tudi o Zagorju, od koder izhaja.

Zlati plaketi pa sta tokrat prejela gospodarstvenik Slavko Jelševar za dolgoletno prizadevno delo na več področjih, tako kulturnem, političnem, športnem in humanitarnem, ter Marjan Kovač, ki je plaketo prejel za vztrajanje na izpostavljenih funkcijah in njegov velik prispevek na različnih področjih družbenega življenja.

Župan pa je podelil tudi tri županove plakete, prejeli so jih učitelj zgodovine in nemškega jezika na Okrogarjevi šoli Dejan Kramžar, dolgoletni predsednik AMD Izlake in oblikovalec silhuete Primoža Rogliča Bogo Steklasa in dolgoletni član izlaškega športnega društva, Kulturnega društva Svoboda Elektroelement in sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Milan Bedrač.

Zbrani v dvorani KC Delavski dom Zagorje, ki so ob koncu slovesnosti poslušali koncert glasbene zasedbe Maraaya, pa so navdušeno zaploskali tudi Romanu Rozini, zagorskemu pisatelju, ki je za svoj roman Sto let slepote letos dobil nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta.

Foto: Robi Verbajs

Oglejte si tudi