Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
5°C
Oceni objavo

PALČEK SMUK IN ZVEZDE: VEČER JURIJA SOUČKA OB NJEGOVI 85-LETNICI

»Za tako gosto meglo, da bi jo lahko rezal, mogoče pa še malo dlje, leži ribnik Brbotalnik. Čez dan je to čisto navaden ribnik, a ko ga zvečer prekrije črno črna tema, se začnejo tam dogajati čudne reči. V vodi najprej zaklokota, ob bregu zareglja, v bičevju nekaj poči, med vrbami zahrešči in šele potem se prikaže Palček Smuk. To je nemiren škrat, radoveden kot miška, ki neučakano opreza tako dolgo, dokler na vodni gladini ne zatrepeta prva zvezda.«
V soboto, 5. 4. 2014, je Jurij Souček ob svoji 85-letnici v Mali Drami (SNG Drama, Erjavčeva 1, Ljubljana) med drugim prebiral odlomke iz knjige Palček Smuk in zvezde.

Neutrudni Palček Smuk, škrat z velikim nosom in sedmimi lasmi na glavi, raziskuje nebo. Zvečer, ko pade mrak, se začnejo njegove pustolovščine z Velikim vozom, Strelcem, Zmajem, Orlom, Rakom, Vodnarjem in Severnico. Palček Smuk in Jurij Souček nam pomagata pri raziskovanju čudes na nočnem nebu.

Knjiga Palček Smuk in zvezde je zbirka dogodivščin najznamenitejšega palčka vseh časov, kot se ga spomnite iz risank. V izjemnem prevodu Jurija Součka je marca 2014 izšla pri založbi Ocean iz Zagorja ob Savi. Vodje založbe Nataša Detič zagotavlja, da je narejena po najvišjih uredniških, jezikovnih in oblikovnih standardih. Slovenija se s tem končno pridružuje številnim svetovnim državam, ki so Palčka Smuka v prevodih že približale svojim bralcem.

Oglejte si tudi