Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Kapital mladih na Zasavski ljudski univerzi

V letu 2023 smo bili uspešni na razpisu Občine Zagorje ob Savi – Kapital mladih 2023, in izvedli program KREATIVNOST IN INOVATIVNOST v obsegu 48 ur, z namenom pomoči otrokom in mladostnikom za večjo socialno vključenost oziroma integracijo v slovensko govorno okolje s poudarkom na psihofizičnem zdravju. Otrokom in mladostnikom smo na ta način ponudili možnost razvijanja svojih talentov s področja umetnosti, spoznavanja z novimi pristopi in tehnologijami za razvoj inovativnosti, razvoj in krepitev ročnih spretnosti ter gibanja v povezavi s krepitvijo možganov. Tako so osvojili nova znanja in veščine, ki jim bodo koristila tako doma kot v šoli. Otroci so razvijali boljši odnos s seboj in drugimi, zavedanje, da so izjemni, boljše samozaupanje, boljši uspeh v šoli in posledično boljše zdravje.

Program smo razdelili na štiri sklope:
 
1. SKLOP: Ustvarjalne delavnice s področja likovne umetnosti
V okviru programa so otroci in mladostniki spoznavali likovno umetnost kot način izražanja in sproščanja. Preizkušali so različne materiale, orodja, tehnike, in likovne elemente, ob tem pa razvijali svojo umetniško žilico in ročne spretnosti. Otroci so se seznanili s slikanjem na inovativen način, ki ni temeljil na klasičnem uporabi čopičev in realističnih motivov. Skupinsko delo je temeljilo na izmenjavi izkušenj, iskanju rešitev in kreativnih pogovorih, kar je pripomoglo k povezovanju v skupino. Spoznavali so likovno umetnost kot način izražanja in sproščanja. Delavnico je izvajala Severina Trošt Šprogar, mag. lik. um.
 
2. SKLOP: Delavnice za spodbujanje inovativnosti
Otroci in mladostniki so spoznali in samostojno oblikovali zgodbe s postavljanjem in animiranjem 3D objektov. Uporabili in preizkušali so izdelke s pomočjo MergeCube kocke. Spoznavali in preizkušali so aplikacije CoSpaces Edu za izdelavo 3D modelov in ustvarjanje zgodb. Učili so se uporabe VR očal ter izdelali kratek animiran film. Prav tako so spoznali osnove digitalne fotografije in zakonitosti fotografiranja s pametnim telefonom. Srečanje z robotko Evo je dodalo dodatno dimenzijo v razumevanje sodobne tehnologije. Program je uspešno prispeval k spodbujanju kreativnosti in inovativnosti otrok ter jim omogočil vpogled v svet sodobne tehnologije. Delavnice je izvedel Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje.
 
3. SKLOP: Delavnice s področja ročnih spretnosti
Otroci so bili spodbujani k razmišljanju izven ustaljenih okvirjev in izvajanju dejavnosti, ki zahtevajo domišljijo. Pridobili nove veščine ter izboljšali natančnost in vztrajnost pri izvajanju ročnih spretnosti. Imeli so priložnost naučiti se novih veščin, kar je prispevalo k raznolikosti njihovih znanj. Delavnice so spodbujale sodelovanje med otroki, ki so delili ideje, izkušnje in si pomagali pri izvedbi projektov. Otroci so doživeli občutek dosežka, saj so ustvarili končne izdelke, ki so jih lahko uporabili ali podarili kot darila. Tudi sam ustvarjalni proces je prispeval k izboljšanju čustvenega počutja otrok. Delavnice so spodbujale trajnostno miselnost, poudarjale recikliranje, ponovno uporabo in uporabo naravnih materialov. Program je prinesel številne koristi, med drugim spodbujanje kreativnosti, razvoj fine motorike ter krepitev koncentracije in vztrajnosti.
 
4. SKLOP: Gibalne, miselne in sprostitvene igre
Otroci so izboljšali svoje gibalne spretnosti in razvijali motorične veščine skozi raznolike gibalne igre. Kreativne in miselne igre so spodbujale otroke k inovativnemu razmišljanju, razvoju problem-solving veščin ter povečanju kreativnosti. Razvijanje socialnih veščin je bilo opazno skozi sodelovanje, komunikacijo in empatijo med otroki. Sprostitvene igre so prispevale k izboljšanju čustvenega počutja otrok ter zmanjšanju stresa in napetosti. Sklop dejavnosti je otroke navdušil, zagotovil zabavno okolje in spodbujal uživanje v igri.
 
Veseli smo, da smo skozi ta program omogočili otrokom pridobivanje novih znanj, razvijanje spretnosti ter krepili njihovo samozavest in čustveno dobrobit. Verjamemo, da so pridobljene izkušnje in veščine neprecenljiva popotnica za prihodnost, polno izzivov in priložnosti.

Iskreno se zahvaljujemo Občini Zagorje ob Savi za podporo in zaupanje. Prepričani smo, da smo s skupnimi močmi ustvarili trajen pečat na poti otrok in mladostnikov do kreativnosti, inovativnosti ter osebne rasti. Vse to pa je le začetek, saj verjamemo v nadaljnji razvoj podobnih programov za še boljšo prihodnost naše skupnosti.

Oglejte si tudi