Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
18°C
0°C
Oceni objavo

Društvo RMED SREČNO ZAGORJE je 5 let delovanja predstavil z brošuro z naslovom JAŠEK

Niso leta obstoja društva tista, ki štejejo. Šteje, koliko dogajanja je bilo v njih.
Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je letos praznovalo 5. obletnico delovanja in ob tej priložnosti je izšla brošura z naslovom JAŠEK – prvih 5 let - 2013-2018. Predstavitev brošure je bila v četrtek, 13. decembra 2018 v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju. Predstavitev se je začela z rudarsko himno »Stan rudarski bodi nam pozdravljen«, ki jo je zapel Rihard Majcen. Pogovor z uredniškim odborom, katerega član je tudi sam, je vodil Igor Gošte. Predsednik društva Anton Koban je uvodoma predstavil delovanje društva in poudaril, da tudi v prihodnje v društvu ne bomo sedeli križem rok. Na zalogi imamo še veliko idej, ki jih je mogoče s podporo občine uresničiti in obogatiti turistično ponudbo v Zagorju ob Savi. Že sedaj se lahko pohvalimo, da vsako leto organiziramo najmanj štiri zdaj že tradicionalne prireditve, poleg obveznega zbora članov in spomladanske akcije urejanja rudarskih obeležij.

Franci Brinovec, starešina rudarske čete je prisotnim predstavil tradicionalno prireditev SKOK ČEZ KOŽO, ki je bil v Ljubljani izveden prvič leta 1923. Univerza v Ljubljani in tudi Fakulteta za rudarstvo bo v letu 2019 praznovala 100 let, ko so se vpisali tudi prvi študenti rudarstva.

V nadaljevanju je predstavil še rudarsko pohodno in učno pot, po kateri smo se v okviru praznovanj ob občinskem prazniku letos podali že tretjič. Povedal je tudi, da lahko Društvo RMED SREČNO ZAGORJE za organizirane večje skupine pohod organizira tudi ob drugih terminih.

Na koncu je Maja Malovrh Repovž na kratko predstavila še vsebino brošure in kako je le-ta nastajala. Ker je bilo dogodkov v teh petih letih res veliko, smo jih morali združiti in vsako leto predstaviti le enega od njih.  K sodelovanju smo povabili tudi starejše kolege, da napišejo prispevek v brošuro in nekateri so se odzvali in brošuro obogatili s zanimivimi zgodbami iz rudarskega življenja.

Suhoparno pisanje v brošuri popestrijo fotografije, ki smo jih poskusili čim bolj skrbno izbrati. Večino fotografij smo našli v arhivu društva, nekaj so jih prispevali Zagorjani, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z zbiranjem starih fotografij, nekatere pa smo izbrali v bogati zbirki fotografij Društva GOGA, za kar se vsem  iskreno zahvaljujemo.

Prisotni smo lahko za predah prisluhnili še dvema skladbama in solistu Rihardu Majcnu.

V brošuro smo vključili tudi nekaj pesmi Maksa Marinčiča in prav zato ga je Igor Gošte tudi pozval, da nam je ob tej priložnosti še kakšno povedal. Med obiskovalci je bil tudi pesnik Vlado Garantini, ki je srečanje obogatil še z recitacijo iz knjige FRPRUH.

Po zaključku je sledilo še druženje in pogovor ob prigrizkih škrata perkmandeljca.

Zagorjani se moramo zavedati, da je 250 let rudarjenja v Zagorju pustilo svoj pečat. Glede na to, da aktivno rudarjenje v Sloveniji  t. r. izginja in tudi drugje po svetu je rudnikov – premogovnikov vse manj, je ohranjanje rudarske dediščine še toliko bolj pomembno.

SREČNO!

Maja Malovrh Repovž

Oglejte si tudi