Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Zimzeleni v Dolenjskih toplicah

Ujeti pravi dan za pohod je zadnje čase prava  loterija. Zimzeleni smo imeli srečo in zadeli terno.  

V lepem sončnem jutru smo se zgodaj odpravili proti Dolenjskim toplicam. V Žužemberku smo se ustavili na jutranji kavici in pot nadaljevali po dolini reke Krke. Med opazovanjem reke smo izvedeli  nekaj o lehnjaku, ki se nalaga v obliki apnenčastih plošč.

V Dolenjskih toplicah je prevzel  vodenje po krožni zeliščarski poti Plavica lokalni vodič, ki jo je podaljšal še za polovico arheološke poti.  Po prijetni hoji skozi Dobravo smo na križišču zavili proti Cerovcu in nato na zeliščarsko kmetijo Plavica, kjer so nam postregli z njihovim zeliščnim čajem in predstavili, kako kmetija deluje. Nadaljevali smo pot do parka zdravilnih  rastlin v Gorici.

Vrnili smo se na Cerovec do cerkve sv. Trojice. Po kolovozni poti smo nadaljevali pot do naselja Sel  in se po cesti vračali mimo pokopališča do križišča, kjer smo pohod tudi začeli. Ponovno smo krenili na gozdno stezico, ki je del arheološke poti, ki nas je pripeljala do parkirišča pred toplicami. Pohiteli smo na avtobus in pričelo je deževati. Z veseljem smo zavili v gostišče Kolesar v Dolenjih  Sušicah.

Zelo nam je teknila topla malica in sladica. Med uživanjem ob hrani se je zunaj razbesnela močna  nevihta, a nas je ob odhodu zopet pozdravilo sonce.

Naši vodiči zaslužijo oceno odlično,  saj so skoraj do minute natančno programirali pohod v sončnem vremenu.
                                                                                                                                            

Zapis: Karli Mesarič

Slike:  Milan Jerman

Oglejte si tudi