Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Vrhniška športnica leta je Ajda Opeka

Vrhnika, 30. januar 2015 – Laskavi naziv športnik Vrhnike za leto 2014, zlato značko in zlato plaketo je iz rok župana Stojana Jakina prejela kolesarka Ajda Opeka. Poleg nje se je na odru Slomškove športne dvorane zbrala še vrsta odličnih in obetavnih športnic in športnikov, ki so v lanskem letu dosegli vidnejše rezultate za katere so prejeli zlate, srebrne oziroma bronaste plakete, posebna priznanja in pohale.
Športna zveza Vrhnika je tradicionalno podelila pohvale in priznanja najboljšim športnikom občine. Tokrat je, za razliko od preteklih let, dogajanje gostila športna dvorana Osnovne šole Antona Martina Slomška. Najvišje odlikovanje si je s svojimi športnimi dosežki prislužila kolesarka Ajda Opeka iz Kolesarskega društva Branik Maribor. »Ajda je naša amaterska kolesarka s profesionalnim vložkom v svoje delo in izvrstnimi dosežki, ki so upam, vrhniškemu kolesarstvu dali prav posebnega zagona,« je o športnici leta dejal povezovalec prireditve Boris Ličof. Opeka se s kolesarstvom ukvarja že petnajst let. Začela je s tekmovanji na občinskih prvenstvih, leta 2004 pa je prvič postala državna prvakinja. Temu naslovu je sledilo še pet naslovov prvakinje in trije naslovi državne podprvakinje. Leta 2007 je bila dominantna tudi izven države, saj je postala evropska prvakinja v ultrakolesarstvu. Vrhunec njene kariere je Ajda zabeležila lani, ko je bila odlična na svetovnem amaterskem prvenstvu v Ljubljani, kjer je pometla z vso konkurenco in si prikolesarila zlato. Na najvišji stopnički je stala tudi v Vipavi in na Golteh, kjer je postala državna prvakinja v cestnem kolesarstvu in državna prvakinja v vzponu, osvojila pa  je še skupno prvo mesto za pokal Slovenije v ciklokrosu. Zaradi vseh njenih izjemnih dosežkov v lanskem letu ji je Kolesarska zveza Slovenije podelila naslov najboljše amaterske kolesarke Slovenije za leto 2014. Temu naslovu je Ajda Opeka na prireditvi dodala še naslov športnice leta občine Vrhnika ter zlato značko.

 

Ajda je obenem dobila tudi zlato plaketo, ki jo je tokrat prejelo deset najboljših lokalnih športnikov izmed katerih so izbrali športnika leta. Del prestižnega kluba sta postali lanskoletni športnici leta sestri Špela in Liza Urbančič iz ŠŠD Log – Dragomer, ki sta bili lani dominantni v kategoriji freestyle parov na evropskem prvenstvu in državnem prvenstvu, kjer sta osvojili tudi naslov državnih prvakinj v jazz parih. Pohvalita pa se lahko še s prestižnim naslovom svetovnih podprvakinj v freestyle parih v Orlandu na Floridi. Zlato plaketo so prejeli državni in evropski prvaki v mešanih skupinskih dvigih Ines Macanovič, Ida Grom, Anže Zadravec in Ingrid Sever iz ŠŠD Log – Dragomer. Slednja je na Floridi osvojila še naslov svetovne podprvakinje v mešanih skupinah. Smučar Štefan Hadalin iz Šport kluba Dol Ajdovščina je lani osvojil naslov državnega prvaka, zlato plaketo pa si je priboril še z naslovom podprvaka v superkombinaciji ter dvema bronoma. Avtomobilist Tomaž Trček iz Društva autosport Jazon, ki nastopa v krožno hitrostnih dirkah je osvojil drugo mesto v FTA CEZ-u (centralno evropski coni) v kategoriji endurance (dve urne vztrajnostne krožne dirke), dva naslova pokalnega prvaka v Lema Grande Punto pokalu, naslov državnega mladinskega prvaka ter posebna nagrado za dosežke in zastopanje slovenskega avtošporta v tujini za leto 2014. Zlato plaketo je prejel tudi Slavko Turšič član Lokostrelskega kluba DLL – Potens, ki je lani nanizal številne uspehe v kategoriji sestavljeni lok. Na Evropskem prvenstvu 3D v Estoniji si je pristreljal prvo mesto, superioren je bil tudi na tretji tekmi Pro Archery Series v Angliji, kjer je bil najboljši med 45 profesionalnimi tekmovalci iz celega sveta. Bron pa je dobil v Zagrebu na Svetovnem prvenstvu Arrowhead.

 

Posebna priznanja je podelil predsednik Športne zveze Vrhnika, mag. Gvido Mravljak. Dobili pa so jih Športno društvo Dren, nogometna šola Dren, vse njegove ekipe so zaključile na prvem ali drugem mestu v svoji skupini, Društvo autosport Jazon za drugo mesto v razvrstitev društev oziroma klubov v seštevku vseh disciplin avtošport za leto 2014, Matej Poličnik iz Varstveno delovnega centra Vrhnika, ki že vrsto let skrbi za dobro fizično kondicijo tekmovalcev Varstveno delovnega centra in njihovo pripravljenost na tekmovanja v različnih disciplinah. Posebna priznanja so dobili tudi dolgoletni trener in športni delavec na Vrhniki Sebastian Zalar iz Nogometnega kluba Vrhnika, ki je s svojim delom veliko prinesel vrhniškemu športu, poleg tega je popolnoma prenovil vrhniški nogometni klub.  Trener članov in mladincev Matic Vidic iz košarkarskega kluba Vrhnika, ki je bil trener košarkarjev in košarkaric Slovenije na Mladinskih olimpijskih igrah 2014 in Primož Arhar iz Društva nogometnih sodnikov Ljubljana. Ta je v prvi slovenski ligi kot prvi pomočnik sodil preko 300 tekem, višek pa je dosegel na mednarodnem nivoju, kjer je sodil na več kot 80 tekmah, tako prijateljskih, meddržavnih, do vseh nivojev UEFE in FIFA, vključno z Ligo prvakov.

 

Praznik športa so s svojimi glasbenimi vložki popestrili učenci Glasbene šole Vrhnika ter pevski zbor OŠ Antona Martina Slomška, ritmične gimnastičarke in akrobati iz Gimnastičnega društva Vrhnika ter Slomškovi zabijači. Tako kot v preteklih letih je bila prireditev, ki je potekala na novem prizorišču, kljub zasneženim in poledenelim cestam, zelo dobro obiskana. Skoraj vsi nagrajenci so se tudi letos odzvali, prišli niso le tisti, ki so zadržani na športnih tekmovanjih. Sicer pa so poseben pečat prireditvi  s svojimi spodbudnimi besedami dali tudi letošnji govorci. Novi predsednik Športne zveze Vrhnika mag. Gvido Mravljak je ob tej priložnosti spomnil na vsestranski pomen športa. » Šport zaradi svoje narave  pripomore mlademu človeku k razvijanju pozitivnih vrednot, oblikovanju zrele osebnosti, pripomore k zdravemu načinu življenja, pravilnemu  odnosu do okolja, spodbuja medsebojno sodelovanje in tovarištvo, vztrajnost in pogum in omogoča doživljanje radosti zmag in nauči tudi sprejemanja trpkosti porazov pa še mnogo več  dobi mladi športnik na svoji poti.« Njegovo razmišljanje je podkrepil olimpionik Miroslav Cerar, ki je v svojem nagovoru dejal, da je lepo kadar se za njihove športne dosežke tudi v lokalnem okolju pohvali športnike. » Rezultate ne smemo ocenjevati po tem ali so odmevni v mednarodnem smislu, ampak jih moramo pohvaliti že, ko se izkažejo v domačem okolju in jim dati priznanje, saj je v vsakem okolju izjemno pomembno, da se čim več ljudi ukvarja s športom.« Z njim se je strinjal tudi vrhniški župan Stojan Jakin, ki je povedal, da je rekreacija pomemben faktor zagotavljanja zdravja. »Tega se zavedamo tudi v občinskem vodstvu zato se po najboljših močeh trudimo, da zagotovimo kar najboljše pogoje kar največjemu številu udeležencev in to po možnosti za vse občane  že od rane mladosti.«

 

Srebrne plakete je podeljeval vrhniški športnik leta 2005, boksar in kickboksar David Nagode. Prejemniki so osvojili naslov državnega prvaka v mladinskih ali članskih kategorijah, nanizali pa so tudi druge vidne uspehe. Iz ŠŠD Log – Dragomer Natalija Turk, Anja Turk, Ajda Sedlar, Jan Zadravec in Tjaša Žakelj. Iz Strelskega društva Vrhnika ekipa dvojni trap (Štefan Dominik Pleško, Denis Vatovec in Aleš Hozjan) iz Atletskega društva Kronos Anamarija Jeraj, iz Lokostrelskega kluba DLL Potens Urban Ravnjak, iz Športnega društva viteško lokostrelski red Vilijem Renata Nolimal, Uroš Krička,  iz Društva autosport Jazon Nives Verbič, Tilen Tancik Pogačar, Matjaž Mihevc ter iz Avto moto kluba Grom Aleš Prek.

 

Bronaste plakete je podelil košarkar Erazem Lorbek, dobili pa so jih: ekipa starejših učenk – rokomet Lina Kavčič, Jerneja Cakar, Maja Mole, Tia Robida, Urša Smrekar, Veronika Cvelbar, Tinkara Mele, Lara Gabrovšek in Eva Oven (Osnovna šola Antona Martina Slomška Vrhnika), štafeta 4 x 100 m – u 14 mlajši pionirji (Martin Molk, Tadej Tinta, Rok Skvarča, Miha Možina), Martin Molk, Tadej Tinta, Miha Možina in Žan Dobrovoljc (Športno društvo Vrhnika, atletska sekcija), Zdravko Buh, Rok Grahovar, Petra Bolta, Vid Velkavrh, Jurij Podgoršek (Športno društvo viteško lokostrelski red Vilijem), Nastja Podvratnik (Gimnastično društvo Vrhnika) ter veteranska ekipa zračna puška (Bojan Lampreht, Matija Japelj in Vladimir Ravnikar).

 

Na predlog športnih društev in posameznikov je Športna zveza Vrhnika športnikom letos podelila preko 120 pohval. Te je podeljevala nekdanja uspešna ritmična gimnastičarka in nosilka naslova športnica leta Mojca Rode. Prejemniki, ki prihajajo iz 16-ih različnih športnih društev so: Tia Robida, Nika Peklar, Manca Dremelj, Brina Štante, Špela Remškar, Urša Smrekar, Neja Štirn, Maja Mole, Jerneja Cankar, Hana Gabrovšek, Mirjam Kodba, Eva Guštin, Kaja Zimšek, Eva Oven, Monika Janša, Klavdija Leben, Anja Jereb (Športno društvo rokometna šola Vrhnika), Filip Lukežič, Patrik Petrovčič, Amadej Likar, Tim Galič, Luka Makek, Arton Avdič, Tom Hudin, Matej Kupljen, Matej Drašler, Jonas Javornik, Blaž Vidmar, Van Vučko, Gregor Širok, Andraž Metljak, Luka Sedej, Žan Kelvišar, Jan Beržan, Tim Hudin, Matevž Ogrin, Kris Kolar Leban, Kris Gruden, Žiga Kavčič, Filip Cukjati, Jakob Cukjati, Oskar Gruden, Gašper Rojec Tine Kustec, Oskar Jakše (Športno društvo Dren), Anže Celar, Tod Ciuha, Martin Molk, Alen Rastoder, Rok Križman, Luka Mištrafovič, Janez Tomažič, Jure Vojska, Jan Gorza, Jernej Krašna, Tadej Tinta, Nik Božnik, Anže Zdešar, Lun Toni Bončina, Mark Seliškar, Matevž Doles, Kristijan Divkovič, Luka Podobnik, Matija Lukežič, Tim Zalar, Julijan Benedetič, imbrija Ismaili, Mark Rus, Siebe Sytse Hartmans, Maj Jerman Zore, Jon Fridl Jarc, Andraž Pavlovič (Nogometni klub Vrhnika), Ula Telban, Vesna Pogačar, Ana Luna Stupica, Neža Podvratnik, Ajda Ratkovič, Meta Mramor, Ivona Vukičevič, Ivan Šraj (Gimnastično društvo Vrhnika), Tjaša Železnik, Iza Obal, Iza Šraj Miklič, Sara Dodič, Neja Kovačec, Rok Skvarča, Gašper Štirn(Športno društvo Vrhnika, atletska sekcija), Martina Jan (Atletsko društvo Kronos), Jaka Fefer (Atletsko društvo Mass Ljubljana), Urša Smrekar, Maja Molek (ŠŠD Log – Dragomer), Ožbe Drašler, Jurij Medic, Jaka Čretnik, Jan Rom, Meta Dobrovoljc, Ajda Kogoj Fabčič, Jošt Čretnik, Ambrož Jilek,(Strelsko društvo Vrhnika), Tinkara Kužnik, Klara Trček, Jakob Kužnik, Aljaž Kužnik (Smučarsko društvo Vrhnika), Tomaž Mole (Športni klub »2002« Vrhnika), Jan Japelj, Job Japelj, Jošt Plestenjak (Teniški klub Vrhnika), Simon Malacko (Varstveno delovni center Vrhnika – Idrija, enota Vrhnika), Zahid Abdakovič (Športno društvo Zaplana), Matevž Čuden, Miha Prek (Avto moto klub Atom),Andrej Velkavrh, Nina Gorenc (OPV Šport).

 

Vesna Lovrenčič

Oglejte si tudi