Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vandrovke obiskale planinski muzej v Mojstrani in slap Peričnik

Tudi  Vandrovke  smo  prvi pohod, ki je vezan na  avtobus,  opravile že v  torek, 17. januarja, ko smo se  odpeljali na Gorenjsko. Vodnik Milan nam je že v avtobusu opisal pot, ki jo je načrtoval.

Obvezno postajališče je bilo na Voklem, da so se zbistrile prespane glave. Ko smo prispeli v Mojstrano, smo takoj opazili nenavadno zgradbo, ki je podobna velikemu bivaku. To je velik Slovenski planinski muzej, v katerem si podajata roki preteklost in sedanjost. Vodnik  muzeja nas je lepo sprejel  in nas začel voditi po muzeju. Tu je bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo. Raznolikost  fotografskega in arhivskega gradiva in  obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcem vpogled v planinsko dejavnost na Slovenskem. Za nas je bilo to zelo zanimivo in poučno, kajti  človek ima kaj videti in slišati. Tudi  20 minutni film smo si ogledali.

Kar hitro sta minili dve uri in čas nas je že preganjal . V programu smo imeli še ogled slapa Peričnik. Do slapa vodi lepa ravna pot, ki je bila zasnežena in mi smo korakali v dveh kolonah. Severni veter nam je delal družbo in razpihoval sneg z dreves. Na začetku se je kazalo sonce in naravo še polepšalo. Tudi nekaj jasnine se je pokazalo na nebu, narava je kazala pravljično podobo. Kar dobro uro smo porabili, da smo zagledali slap Peričnik, ki se je lesketal v ledu.

Slap Peričnik se uvršča med najbolj znane slapove na Slovenskem. Sestavljajo ga zgornji in spodnji slap. Zgornji slap je visok okoli 16 m, spodnji  52 m. Kot dva mogočna stražarja  čuvata ledeniško dolino Vrata. Peričnik je zaščiten kot naravna znamenitost. Pod spodnjim Peričnikom se lahko tudi sprehodimo, vendar primerno oblečeni . Če pa hočemo priti do zgornjega slapu, se moramo precej potruditi. Najmočnejši pretok je spomladi in jeseni.

Verjetno vsak letni čas kaže lepoto tega slapa,vendar  je  v zimskem času nekaj posebnega. Zato so se fotografije kar vrstile  in tako  bo tak zapis za  spomin  na ta  del Slovenije ostal  še dolgo.

Naše potepanje se je zaključilo pozno popoldne . Hvala Milanu za vodenje in že se veselimo naslednjega snidenja.  Do takrat pa lep planinski pozdrav !

Zapisala : Fani Šurca

Foto: Fani Šurca, Milan Jerman

Oglejte si tudi