Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Vandalizem na planinski poti

Markacist Tone Gutnik, dolga leta načelnik Markacijskega odseka Planinskega društva Vrhnika, me je včeraj s potrtim glasom poklical, ali se lahko oglasi pri meni, da mi pove in pokaže, kaj se je zgodilo na planinski poti, za katero skrbi naš odsek.

 

Takoj sem vedel, da nekaj ne more biti v redu in Tone je to potrdil, kajti pokazati mi je prinesel polomljeno smerno tablo (prva slika v foto galeriji), ki se je nahajala na križišču poti Ajdovska stopnja, Lintvern, Star maln, Zaplana, Planina.

 

Planinska organizacija vzdržuje preko 1.661 planinskih poti, v dolžini 9.950,24 km (podatek iz Letopisa PZS za leto 2014), za kar skrbi v letu 2015 kar 719 markacistov z licenco iz 198 planinskih društev.

 

Del te »armade« predstavljajo tudi markacisti našega društva, ki prostovoljno in nesebično skrbijo za varnost na planinskih poteh v okolici Vrhnike. Te poti redno vzdržujejo, popravljajo vodenice, osvežujejo markacije, postavljajo smerne table, obrezujejo zarasle poti, kosijo travo na izhodiščih ali ciljih in še marsikaj bi lahko zapisali med njihove naloge.

 

V društvu smo ponosni nanje in želimo si le, da se njihovo delo nadaljuje tudi v bodoče, saj svoja znanja že prenašajo na mlajše rodove.

 

Ogromno vlogo so odigrali v začetku lanskega leta, ko je gozdove v okolici Vrhnike prizadel žledolom ter poškodoval okoli 60 % dreves, vse poti na Planino pa so bile neprehodne. Po skrbnem ogledu, pametni presoji in strokovnem pristopu so se lotili svojega nevarnega in garaškega dela in ga v celoti skoraj končali, le pot iz Starega malna do Lintverna jim zaradi strmih bregov ob Beli sivi lase, kajti drevje se še vedno »premika« in potreben bo večji poseg s strokovno pomočjo več panog gospodarstva, planinske organizacije, kakor tudi lokalnih oblasti.

 

Večina obiskovalcev Planine in okoliških planinskih poti pozdravlja njihovo delo, saj se zavedajo, da se le tako lahko podajo sami ali s svojimi družinami na varne poti do svojega cilja.

 

Zato je toliko bolj nerazumljivo, da poskuša njihov trud izničiti neznanec ali neznanci, ki so na enem mestu uničili smerokaze poti na zelo pomembnem križišču.

 

Naš markacist Tone je ob tej novici nastopil najprej strokovno, odstranil je poškodovane smerne table in jih nadomestil z novimi, nato pa se kar precej pridušal nad nepridipravi, ki uničujejo njihovo cenjeno delo.

Kar nekaj neutemeljenih grenkih besed na račun njihovega dela in šikaniranja s strani bivšega markacista našega društva je moral letos požreti. To ga je pripeljalo celo do tega, da je kot načelnik Markacijskega odseka odstopil, a njegovo srce ostaja na planinskih poteh.

 

Prepričan sem, da tudi te polomljene smerne table ne bodo Tonetu in našim ostalim markacistom vzele volje za nadaljnje delo in da bodo svoje poslanstvo nadaljevali.

 

Nepridipravom pa tole: ne, niste škodovali le samim sebi, nam v društvu, ampak mnogim obiskovalcem naših planinskih poti, ki z veseljem hodijo po urejenih in dobro označenih poteh v okolici Vrhnike.

 

Besedilo: Milan Jerman

Foto: Domen Malavašič in Milan Jerman

Oglejte si tudi