Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

POHOD BARJANOV NA SOVIČ IN PEČNO REBER

Izhodišče današnjega pohoda je bila Postojna. Zaradi lahke dostopnosti iz notranjosti Slovenije skozi Postojnska vrata proti Jadranu, so se skozi kotlino že v davnini selila različna ljudstva. Zaradi lege ob prometni in trgovski poti (Jamborna cesta), je bila Postojna kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani. Izgradnja južne železnice v 19. stoletju in prihod vlaka je postopoma povzročila propad furmanstva.

 

Na Sovič (677 m) smo se skozi Kot po Grajski poti povzpeli na vrh, kjer so vidni ostanki srednjeveškega gradu Adlsberg. Po severni strani pobočja smo se spustili do našega izhodišča.

 

Na Pečno reber (733 m) nas je pot vodila ob robu osrednjega poligona SV Postojna. Mimo spomenika iz II. svetovne vojne smo prišli do koče Mladika. Po krajšem postanku smo se po asfaltni cesti vrnili do avtobusa, kjer so nas čakale sladke dobrote naših slavljencev. 

 

Pohoda se je udeležilo 33 Barjanov. Za našo varnost sta skrbela vodnik Karel Petrič – Frenk in njegov pomočnik Andrej Velkavrh. Fotografije so prispevali Andrej Verbič ter Stane in Franci Kržmanc.

 

Zapisala: Vanda Rafaela Kržmanc

Oglejte si tudi