Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Markacisti PD Vrhnika urejali pot Star maln – Lintvern

V zgodnjem, sivem, sobotnem jutru  se je skupina markacistov zbrala pri koči v Starem malnu. Pridružil se nam je tudi mlad prostovoljec Andraž, ki ni markacist.

Naš zelo zagnan in delaven markacist Tone je razdelil orodje: krampe, rovnice, grablje in obvezno motorno žago, da smo odnesli po poti navzgor. Moški so si oprtali tudi težka železna rebrasta sidra ɸ30mm, dolžine od 100 do 150cm. Sidra imajo na vrhnji strani privarjena t.i. «ušesa« za pritrditev  horizontalnih lesenih brun.

Na mestu utrjevanja brežine so fantje zabili v teren železna sidra.  V bližini so izbrali primerno bruno iz trdega lesa. Ukrojili, prirezali in pribili bruno z žeblji na vertikalno sidro. Ženski del ekipe je z izkopanim materialom brežine, utrdil teren ob bruni. Razširili smo pot, kajti v času od žledoloma je narava poskrbela, da se je zasula. Izkopali smo utrjeno ležišče za stopnice ter izdelali zaščito z leso bruno utrjeno v teren s kovinskimi sidri.

Ko je sonce obsijalo sotesko Bele so prvi planinci že prihajali iz Planine. Deležni smo bili pohvale.

Z zadovoljstvom smo v popoldanskih urah zaključili delo ob odličnem ričetu pri Mirjam v Starem malnu. Vseeno pa smo pri delu pogrešali našega načelnika Domna.

Zapisala: Metka Krašovec

Foto: Andraž Gutnik

Oglejte si tudi