Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Vsak občan naj bi zavrgel kar 82 kg hrane

Vrhnika, 26. november –Komunalno podjetje Vrhnika je pod krošnjami stoletne rdeče bukve pri občinski stavbi postavilo prikaz koliko hrane naj bi vsak občan na leto zavrgel. Po podatkih gospodarske zbornice, kjer je komunala dobila podatek, naj bi jo povprečen Slovenec s krožnikov stresel v smeti kar 82 kg na leto.
Podatek je srhljiv, kajti to je kar 168 tisoč ton hrane na leto oziroma 640 milijonov porcij na leto oziroma 320 porcij na prebivalca letno. Na komunali, ki je »razstavo« pripravila v vseh treh občinah v okviru ozaveščanja prebivalcev o problematiki zavržene hrane v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO), menijo, da se je tako veliki količini odpadne hrane mogoče izogniti. Priporočajo, da načrtujemo jedilnik in nakupe, se izogibamo impulzivnim nakupom, preverjamo datume uporabnosti živil, poskrbimo za vzdrževanje reda v hladilniku, da smo pozorni na velikost obrokov in poskušamo ponovno uporabiti ostanke hrane.

Razstavo si je ogledal tudi župan Stojan Jakin, dolgoletni direktor komunale, a je podvomil v izpostavljeni podatek 82 kg, kajti po njegovem so bili sešteti odpadki vseh akterjev, ki so krivci za odpadno hrano v državi. Po njegovem še vedno največji delež h končni količini odpadne hrane prispeva industrija. Temu pritrjuje tudi podatek Ekologov brez meja, ki v svoji študiji navajajo, da največji delež odpadkov nastane v proizvodnji in predelovalni dejavnosti (okoli 41%), sledijo gospodinjstva (okoli 25%), trgovska dejavnost (okoli 23%) ter gostinska dejavnost (okoli 11%).
Ne glede na to, kdo ima prav in kolikšna količina hrane je zavržena, bi se veljalo zamisliti, ali je res potrebno vedno dodati »za vsak slučaj« še en krompir več v lonec. Ne gre samo za moralni vidik zavržene hrane, marveč tudi za ekološki – v izgubo gre vsa energija, voda, naravni viri, ki so bili za pridelavo te, sedaj zavržene hrane, potrebni. Zato bi naslednjič veljalo še enkrat razmisliti, ali mar nebi nemara nekoliko spremenili svoja ravnanja, navade in vedenjske vzorce ter krožnik obložili z več razuma kot apetita. V senci tega lokalni Lions klub pripravlja »večerno« akcijo zbiranja hrane pri trgovcih in drugih podobnih poslovnih subjektih, z namenom, da ta ne bi končala v smeteh, marveč pri ljudeh. Kot je dejal župan, občina razmišlja, da bi jim šla nasproti s sofinanciranjem javnega delavca, ki bi opravljal to delo.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi