Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
23°C
11°C
PET.
24°C
11°C
Deli

Razstava slikopleskarja Romana Suhadolnika

V prostorih Društva upokojencev Vrhnika je 17. aprila odprla svoja vrata razstava slikopleskarja Romana Suhadolnika.

Razstava prikazuje ambientalne motive v luči slikopleskarskega poklica, orodja, zapiske in druge drobne predmete, ki so spremljevalec omenjenega poklica. Kot je na odprtju razstave povedala Marta Rijavec, se Suhadolnik predstavlja z motivi, ki jih je izdelal s šablonami v kombinaciji z brizgalno tehniko in s črtaljenjenem. »Motivi imajo svoj jezik, svoj vizualni način izražanja brez besed, ki je vsakemu razumljiv. Z dolgoletnim zbiranjem soboslikarskih in pleskarskih delovnih pripomočkov in strokovne literature ter z očetovo zapuščino in delno zapuščino Ivana Slavca je ustvaril zajetno zbirko, ki je vredna širše pozornosti in bi si zaslužila muzejsko sobo kot del mozaika obrti na vrhniškem področju – obrti, ki je zaznamovala ambientalno kulturo prebivalcev Vrhnike.« Odprtje razstave sta kulturno obogatila Mirjam Suhadolnik z recitacijami in Tone Stanovnik z glasbenimi vložki.

Roman Suhadolnik se je rodil 1957 na Vrhniki. V vajeniškem obdobju mu je bil najboljši učitelj in vzornik oče Janez. Leta 1972 je na mladinskem tekmovanju v Čačku zasedel drugo mesto. Obrti se je izučil pri Obrtnem centru na Vrhniki leta 1974, kjer je delal 10 let. Po tem se je zaposlil v Viških vrtcih, nato pa dve desetletji deloval kot samostojni podjetnik.

Na Vrhniki so v 20. stoletju delovale štiri družine, ki so opravljale slikopleskarsko obrt. Frančišek Markelj (1857 – 1916) je prišel na Vrhniko iz Železnikov. Tradicijo je nadaljeval sin Štefan in njegov nečak Stane. Franc Fefer (1895 – 1968) je prišel na Vrhniko iz Preserja. Njegov vnuk Roman je delal kot črkoslikar. Znan slikopleskar je bil tudi Ivan Slavec (1903 – 1972), po domače Funckov Johan. Njegov vnuk Janez se je tudi odločil za ta poklic. Četrto rodbino pa predstavlja Janez Suhadolnik (1924 – 2011), ki je bil na Vrhniki poznan in cenjen mojster. Družinski poklic je nadaljeval sin Roman.

Razstava je na ogled do 30. 5., vsako sredo in petek, od 9. do 12. ure.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi