Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Reševalni psi na obisku

V začetku oktobra smo v vrtcu Barjanček, v skupini »Oblačkov«, doživeli nenavaden, toda zelo prijeten obisk. Obiskali so nas reševalni psi. Hanina mamica nam je s svojimi sodelavci iz Kinološkega društva Šmarna gora predstavila tri reševalce s svojimi psi. Ker nam naša »dolinca« nudi veliko prostora za gibanje in razvedrilo, smo se odločili, da bo to najprimernejši prostor za njihovo predstavitev. Že sam prihod kužkov je bil za otroke pravo doživetje. Nihče od otrok ni pokazal strahu pred kužki. Ker so bili psi zelo vodljivi in prijazni, so jih vsi otroci želeli tudi pobožati.

Reševalci so nam najprej predstavili svoje delo. Njihovo delo je zelo zahtevno, saj pomagajo ob najrazličnejših nesrečah. Otroci so brez težav povedali številko, na katero lahko pokličemo, če se zgodi nesreča:«112«.  Zelo zanimiva je bila otrokom tudi njihova oprema, ki jo uporabljajo pri reševanju. Najbolj so jih navdušila nosila. Na nosilih reševalci odnesejo ponesrečenca, lahko pa tudi psa, če se poškoduje pri reševanju. Otroci so nosila lahko tudi sami preizkusili.

Pred obiskom pa smo v dolini postavili tudi poligon iz telovadnega orodja. To je bil za otroke najzanimivejši del. Psi so plezali na ovire, skakali čez obroče, se spuščali po toboganu in iskali skrite stvari. Otroci so izvedeli, da psi pri reševanju in iskanju najbolje uporabljajo svoj voh, ki je zelo izostren.

Na koncu so se otroci razdelili v tri skupine in ker je v dolini veliko naravnih skrivališč, smo se domenili, da se otroci skrijejo, psi pa jih poiščejo. Tudi to je bilo doživetje, čeprav so jih psi brez težav našli. Po opravljeni nalogi vsak pes dobi tudi zasluženo nagrado. Tako so psi dobili zasluženo nagrado tudi iz rok otrok v obliki piškotov.

Obisk ni navdušil le otrok, pač pa tudi nas odrasle, saj občudujemo njihovo požrtvovalno delo pri reševanju. Reševalci pa sami pravijo, da je njihov trud že poplačan, ko rešijo vsaj eno samo življenje.

 

Simona in Darija iz skupine Oblački

Oglejte si tudi