Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

PISAN OKTOBER

 

 

Kot je pisana jesen je bilo pisano tudi dogajanje v našem vrtcu. V skupini Plameni smo spoznavali Vrhniko in ugotavljali, kako je dobila ime. Pri iskanju odgovora smo se obrnili kar na glavnega v našem kraju (župana seveda), pismu z vprašanjem pa smo priložili naše risbe. Župan nam je v pismu pojasnil, da v Močilniku Ljubljanica na vrh vznikne in ko besedi sestavimo, dobimo ime Vrhnika. Razložil nam je tudi legendo Argonavtih, katerih ladja krasi vrhniški grb. Tudi zastavico z vrhniškim grbom je priložil pismu. Mi smo si šli ogledat ta Močilnik, kjer so Argonavti ladjo razstavili in odtis Jazonove pesti je res velik. Otroška domišljija se kar ni ustavila ob tuhtanju, ali je bil Jazon velikan, je imel samo pest tako veliko, ali pa je samo luknja tako velika nastala, zaradi močnega udarca. Pa smo se odločili, da se bomo z županom še osebno srečali, saj je v pismu to sam predlagal, pa še zanimalo nas je, če je res takšen kot na sliki. Ni nam bilo žal, saj je župan res prijazen možak, kar štiri skledice z bomboni so nas pričakale v njegovi pisarni. Malo smo poklepetali (bazena na Vrhniki žal še ne bomo dobili) in se posladkali.

Ta mesec smo bili na vrsti tudi za okrasitev trgovine DG. Pri izdelavi dekoracije smo si pomagali kar z odpadlimi jesenskimi listi. Lepili smo jih na papir in iz njih oblikovali različne živali. Za na zaboje smo naredili skodelice čaja iz papirja, za v kot pa smo izdelali dve hiški, ki predstavljata naš vrtec, ki je ravno tako v dveh zgradbah. Če ste oktobra kaj kupovali v tej trgovini, ste naše umetnine gotovo opazili.

16. oktobra pa je napočil dan, ki smo ga Plameni nestrpno pričakovali in smo na koledarju odštevali dneve, da bi ga lažje dočakali. Z avtobusom smo se odpeljali v Četeno Raven, na kmetijo Davčen, kjer smo dvakrat tudi prespali. To je bilo zanimivo, jahali smo konja, molzli kravo, obiskal nas je lovec, iz pobranih hrušk smo stisnili sok, kosili in grabili smo travo, pekli kruh in se pri vsem tem neskončno zabavali. Vreme je bilo lepo in večina časa smo preživeli na svežem zraku. Vrnili smo se polni lepih vtisov in nove energije. Tako se je začela tudi naša nova tema in novo vprašanje, ki ga še vedno raziskujemo: "Od kod prihaja hrana?" Delček odgovora smo dobili na kmetiji, ne vemo pa še, na katerem drevesu raste čokolada. 

Proti koncu meseca smo skupaj z Iskrami obiskali še Zavod za slepo in slabovidno mladino. Tam smo spoznali, da imamo pet čutil, ki smo jih preizkusili v njihovem vrtu čutil. Preizkusili smo tudi hojo z belo palico, si ogledali nekaj igrač in knjig za slepe otroke ter tipkali po tipkovnici z Braillovo vrstico. Z vtisi smo se nato vrnili k naši temi o hrani in v naše spoznavanje smo vključili vseh pet čutil.

 

Monika Kastelic

Oglejte si tudi