Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Že deseti dobrodelni koncert Dva novčiča

Vrhnika, 22. november – Oder Cankarjevega doma je gostil že deseti dobrodelni koncert vrhniške župnijske karitas, na katerem so zbirali denar za socialno šibkejše družine. Kot pretekla leta, so program oblikovali predvsem domači, zbrane pa so nagovorili tudi predstavniki karitasa in občine.
Koncert je potekal v soboto, na predvečer nedelje, ki jo kristjani poznajo kot »nedelja Kristusa Kralja«. Ta je bil po besedah direktorja Župnijske karitas Vrhnika Blaža Gregorca največji »kralj« tedaj, ko se je kljub svoji božji vlogi popolnoma ponižal, sprejel trpljenje in na koncu vstal od mrtvih. Po njegovem smo tudi ljudje največji »kralji« tedaj, ko kljub svojemu nezavidljivemu položaju darujemo za svojega bližnjega. Župan Stojan Jakin je dejal, da je prav, da pomagamo – tudi s tovrstnimi koncerti -  a, sam bi še vedno raje videl, da tega na bi bilo potrebno: da bi ljudje imeli dovolj denarja za mesečne položnice in za hrano. »Upam, da se bodo časi spremenili na bolje,« je še dejal.
Župnijska Karitas Vrhnika deluje že 23. leto,  pomoč nudi prebivalcem župnij Vrhnika, Podlipa, Zaplana in Log. Kot pravijo, so stiske različne, tako duhovne kot materialne. Tako pomagajo z dodeljevanjem prehrambenih paketov, s plačilom položnic, z nudenjem možnosti počitnikovanja otrok ali cele družine, ter s pomočjo pri nakupu šolskih knjig. Po duhovni plati pa karitas pomaga na način, da prostovoljke in prostovoljci Karitas obiskujejo ostarele in bolne na domu ali v domovih za ostarele, prirejajo srečanja za starejše, zadnje čase pa imajo tudi brezplačno pravno svetovanje in zakonsko družinsko terapijo. Na dobrodelnemu koncertu so s prodajo vstopnic zbrali 1392 evrov in še dodatnih 300 evrov s prostovoljnimi prispevki. Kot je dejal Jože Kern, tajnik Škofijske karitas Ljubljana, je sodelovanje z vrhniško karitas odlično, v mnogih primerih bi njihovo dejavnost lahko izpostavili celo za vzor ostalim lokalnim karitas organizacijam.

Na poldrugi uri trajajočem koncertu, ki sta ga povezovala Marjana in Boštjan Debevec, so nastopili vrhniški pritrkovalci, otroški zborček iz župnijskega vrtca, solista Klemen Šiberl in Maja Mekina, ljudske pevke Trl'ce, Oktet Raskovec ter ansambli: Amaterji, Veseli Muzikantje, Javor, Viharnik in Prosen.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi