Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

3 DNEVNI BOJEVNIŠKI TABOR

Za otroke in mlade, tudi povsem neizkušene z divjim spanjem, v prijetnem gozdičku na Sv. Trojici na Vrhniki.
KDAJ IN KJE: 3 dnevni gozdni tabor za otroke in mlade bo potekal od srede 2.avgusta do petka 4.avgusta na lepem in cvetočem hribu nad Vrhniko.

 

BOJEVNIŠTVO:

Bojevniški tabor je tabor, kjer se otroci seznanjajo s svojimi danostmi, o katerih sicer ni govora nikjer, a so za razumevanje samega sebe neizogibne. Bojevnik hrepeni po razjasnitvah in se z vsemi močmi zoperstavlja avtomatičnemu funkcioniranju, ki nam ga narekuje nekdo od zunaj. Ker je otrok na pisk zvonca  prisiljen delovati znotraj časovnih in vsebinskih meja, se lahko ob izzivu kot je  iskati rešitve iz sebe, zmede in le ponavlja, kar je slišal. Ne zna razmišljati sam, a le dokler ni izzvan. Ko doume, da ni pravega odgovora in da za odgovor ne bo kaznovan ali slabo ocenjen, se otrok sprosti in daje neverjetne rešitve.

 

Tabor vključuje jutranje treninge bojevnika, na katerih se spoznava z močjo diha, močjo pozornosti in močjo volje. Otroci jih imajo zelo radi. Uvidijo, kako sta moč volje in pozornosti povezana z zmožnostmi telesa, kaj dih je in kako ga bojevnik obvlada, kje so meje in kako jih premikati oz. povsem odstraniti... in številne druge modrosti, ki jih kot prebujen odkriva bojevnik.

 

Podelitev bojevniških imen za tiste, ki ga še nimajo ob ognju na večernem obredu podelitve. Ime zrcali otrokove danosti, včasih tudi kot protiutež neki slabosti. Imena so kot seme enkratne cvetlice, ki počasi rase in se ob pravi negi lahko razcveti. Bojevniško ime se z zrelenjem spremeni.

 

Bojevniški tabor neguje zdravo vedenjsko dinamiko, samoniklost, umirjenost delovanja brez sledov lenobe, sebičnosti in grabljenja... Na taboru se pokaže, kako otrok sodeluje z drugimi, včasih kako zna biti sam in kako se sooča z neznanimi nalogami. Tabori vključujejo  pogovore o določenem fenomenu kot so: kaj je pozornost, kaj je bojevniška strategija, kaj pomeni premagati samega sebe in biti zmagovalec, kako se poslušati in številne druge bojevniške teme.

 

Tabori vključujejo pohode, opazovanje gozda in njihovih prebivalcev, čutenje tega, kar je, zaznavanje mimo očitnega in mimo tega, kar vidijo naše oči. Včasih nabiranje materiala za izdelavo hišk, lokov, puščic, palic za peko, instrumentov ipd. Otroci si sami pripravijo ognjeni obrok, skrbijo za ogenj, drva, za red... Prevzemajo odgovornost za določene naloge ali zadolžitve... včasih pa le so..

 

S SEBOJ:

  • Spalne pripomočke, podlago za na tla, deke... raje kot plastične spalne vreče, ki se ob ognju topijo. Kdor želi, lahko prinese svoj šotorček, če se v gozdni hiški ne bi počutil dobro (do sedaj ni še nihče postavil šotora).

  • Ker bo vroče vsaj dve kratki majici za preobleč ter dolge hlače in rokave za spanje. Kopalke! Eno lahko obuvalo in superge ali pohodne čevlje (ne prevroče).

  • Osnovno kozmetiko (zobna ščetka, glavnik...), sredstvo za odganjanje drobnih nadležnih bitij.

  • Delovne rokavice (nekaj jih imamo tudi mi) in eno orodje za v gozd... klešče, vrtne škarje, majhna žaga, pipec, povečevalno steklo, vrvice ipd.

  • Hrana: Otrok rabi jesti približno vsaki dve uri, od tega vsaj dvakrat topel ognjen obrok. Poleg pečenin in kruha naj ima otrok s seboj že gotove jedi.... kuhana jajčka, krompirjevo solato, štrudle, biskvitna peciva,
    rulade, suho in sveže sadje, oreščke, piškote, čokolado, slane prigrizke ipd. Če za hrano poskrbimo mi, je doplačilo 7 eur na dan.

 

CENA: 30 eur za člane, 40 eur za nečlane. ( Ko se enkrat odločite za reden obisk Hostinih dogodkov, imate vse ceneje).

 

PRIJAVE: Najraje po telefonu 031 481 014 Marjeta Oblak ali na  hosta.delavnice@outlook.com

Oglejte si tudi