Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Sanacija fasad večstanovanjskih zgradb

Slovenija razpolaga z izjemnim fondom večstanovanjskih stavb, med katerimi jih je preko 80% potrebnih energetske sanacije, pri čemer je izolacija fasade med prvimi nujnimi ukrepi. Potencial prihrankov energije je torej na tem področju izjemno velik.
Problem energetske sanacije večstanovanjskih stavb je postal posebno aktualen v zadnjih letih, ko se je pričelo spremljati porabo energije v posameznem stanovanju. Energetska sanacija mora slediti določenemu vrstnemu redu, pri čemer je zagotovo menjava oken prva izmed ukrepov, ki prinese največ prihrankov. Velik delež lastnikov stanovanj je zato menjavo oken že izvedel.

 

Ker vrstnega reda ukrepov ni smiselno prehitevati, morajo zato biti  skrbno načrtovani in dobro premišljeni saj le na ta način pridemo do racionalnih rešitev. Predvsem bi morali biti upravniki večstanovanjskih stavb tisti, ki bi bili lastnikom v strokovno pomoč pri izbiri vrstnega reda najučinkovitejših ukrepov. Redno vzdrževanje, ki običajno razen izgleda nima drugih efektov, lahko z majhno nadgradnjo spremenimo v investicijsko vzdrževanje z mnogimi konkretnimi učinki. Tako je smiselno že tako dotrajano fasado ob sanaciji ustrezno izolirati. Prihranki, ki jih s takim ukrepom dosežemo, so lahko tudi do 50% zmanjšanje porabe energije za ogrevanje. Seveda pa je nujno, da so ukrepi izvedeni tehnično strokovno in v skladu s predpisano zakonodajo. Le v primeru upoštevanja vseh pravil stroke se namreč lahko pričakuje predvidena življenjska in vračilna doba izvedenih del.

 

 

 

Kljub dobrim izkušnjam lastnikov večstanovanjskih stavb, ki so že izvedli prenovo fasade in toplotno izolirali stavbo, se v posameznih okoljih lastniki še vse preporedko odločajo za take posege. Vzrok za to je poleg pomanjkanja sredstev pogosto tudi nezaupanje lastnikov do upravnikov večstanovanjskih stavb, kar lahko pogosto zasledimo tudi v različnih medijih. Pri tem je potrebno poudariti, da morajo upravniki po zakonu slediti interesom lastnikov stavb, ki jih upravljajo in skrbeti za izključno za njihove koristi. Izkušnje lastnikov, ki so že izvedli večje investicijske ukrepe v svojih stavbah kažejo, da če se ta pogoj ustrezno opredeli v pogodbenem razmerju lastnikov in upravnika, večinoma investicije potekajo brez večjih težav. Dobre prakse na tem področju namreč kažejo, da za izvedbo večjih investicijskih del na večstanovanjski stavbi ni dovolj običajna pogodba o upravljanju stavbe, ki jo imajo lastniki sklenjeno z upravnikom za tista dela, ki se nanašajo na redno upravljanje in redno vzdrževanje stavbe. Te pogodbe namreč ne vsebujejo nekaterih nujnih vsebin, ki opredeljujejo medsebojne odnose v primeru izvedbe večjih investicij. Zato je za večja investicijska dela priporočljivo z upravnikom skleniti posebno pogodbo, ki se nanaša zgolj na izvedbo teh del, v njej pa natančno opredeliti medsebojne obveznosti, še zlasti tiste, ki jih mora izpolniti upravnik, kot zastopnik lastnikov pri izvedbi del. Lastniki stanovanj lahko tako pogodbo sklenejo s katerim koli podjetjem, neodvisno od že sklenjene pogodbe o upravljanju stavbe. Nekaj vzorcev takih pogodb je dosegljivo tudi na spletu. Priporočljivo je tudi, da lastniki za izvedbo nadzora energetske sanacije angažirajo nadzornika z ustreznimi referencami, ki naj bo neodvisen od upravnika stavbe, ki vodi dela. Pri tem se je potrebno zavedati, da se sanacija ovoja stavbe izvaja za daljše obdobje in da se kratkoročni prihranki, ki so posledica cenejših izvajalcev brez ustreznih referenc in neizvajanja nadzora nad kvaliteto vgradnje običajno hitro pokažejo v pomanjkljivostih, ki kasneje terjajo drage popravke pri gradnji.

 

Glede zagotavljanja finančnih sredstev za izvedbo energetske sanacije ovoja stavbe se po dosedanjih izkušnjah lastniki najpogosteje odločajo za kombinacijo sredstev iz povečanih rezervnih skladov stavb ter subvencij Eko Sklada. Te so na voljo tudi v tem letu. V okviru javnega poziva za večstanovanjske stavbe (to je stavb s tremi ali več stanovanji), ki je bil objavljen 24. aprila 2015, je možno kandidirati za naslednja dva ukrepa:

 

-           Ukrep A - toplotna izolacija fasade,

-           Ukrep B - toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru

 

Skupna višina sredstev po tem javnem pozivu znaša 8.000.000 EUR. Višina nepovratne finančne spodbude za toplotno izolacijo fasade in strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru znaša do 25 % priznanih stroškov naložbe z določenimi omejitvami po m2. V nekaterih primerih lastniki tem sredstvom dodajo še kratkoročne bančne kredite, ki jih nekatere slovenske banke že nudijo v obliki posebnih prilagojenih ugodnih kreditov.

 

Več informacij o razpisih dobite na spletni strani Eko sklada:

https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe

Občani morajo namreč za pridobitev nepovratnih spodbud izpolnjevati določene kriterije in ob prijavi na razpis Eko skladu posredovati nekatero dokumentacijo. Predvsem je pomembno, da občani investicije ne začnejo preden oddajo vlogo za pridobitev nepovratne spodbude!

 

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na energetsko svetovalno pisarno ENSVET na Vrhniki, Tržaška cesta 1, Vrhnika, mala sejna soba v kleti občinske stavbe. V energetsko svetovalni pisarni vam bomo poleg informacij o novih nepovratnih spodbudah, ki jih Eko sklad nudi občanom, nudili neodvisne strokovne nasvete o rabi obnovljivih virov energije in o doseganju večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb. Delovni čas pisarne je vsako drugo sredo od 16:00 do 20:00, prijave za svetovanje pa sprejemajo na Občini Vrhnika na tel. št. 01/75-55-419 pri ge. Marjanci Tomažin.

mag. Peter Petrovčič

Energetski svetovalec ENSVET 

 

Oglejte si tudi