Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Gasilci s puškami, reševalci pa med kačami

Stara Vrhnika, 6. maj – Starovrhniška vojašnica je za en dan oživela, kajti na njenem območju so potekale 4. Taktično reševalne igre, kjer so se medsebojno merile ekipe Specialne enote Policije, Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, Gasilska brigada Ljubljana in Reševalne postaje Ljubljana.
Kot je pojasnil Andrej Fink iz Reševalne postaje Ljubljana, se je ideja za tovrstne igre porodila pred leti, prve pa so organizirali leta 2011. Na njej sodelujejo štiri ekipe omenjenih enot, ki morajo čim hitreje opraviti predvidene scenarije. Ti so štirje -  iz področja ekip: gasilski, reševalni, policijski in vojaški. Gasilci, na primer, seveda najhitreje opravijo svoj scenarij, nekoliko pa se že zalomi pri policijskem, kjer je potrebno streljanje ali spust z višine. Tekmovalci so soočeni  s fizičnimi napori in z zunanjimi dejavniki (na primer strah, za primer katerega je organizator priskrbel prave kače in več statistov za vlogo »živih mrtvecov«), v senci katerih morajo ostati zbrani ter nalogo opraviti karseda hitro in kvalitetno. Običajen scenarij traja okoli pol ure, nato pa ima ekipa uro časa, da se pripravi na naslednji scenarij.
 Kot je še dejal Fink, imajo tovrstne vaje  tri cilje: izobraževalni, tekmovalni in povezovalni. Vse štiri zvrsti enot so nazadnje skupaj sodelovale  v trzinski bitki leta 1991. Upajmo, da nikoli več, saj hkratno aktivacijo vseh sil narekujejo le najbolj skrajne krizne situacije.  Vajo so si ogledali tudi predstavniki Občine Vrhnika, Gasilske zveze Vrhnika, Zdravstvenega doma Vrhnika ter ostali vabljeni gostje.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi