Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

GASILKE OBISKALE PREŠERNOVO MESTO

Dokler ne prestopiš praga gorenjske mestne prestolnice – Kranja, sploh ne veš kaj vse se v njem nahaja. Članice PGD Bevke smo ugotovile, da je mesto ki je samo 25 minut oddaljeno od nas, polno skrivnostnih kotičkov in zanimivih zgodb. Seveda smo vedele, da je Kranj znan po največjem slovenskem pesniku Prešernu. Da se ponaša s kranjsko Gimnazijo in veličastno cerkvijo sv. Kancijana. Poznale smo tradicionalno jed kranjsko klobaso. Potem pa se je naše poznavanje končalo. Na srečo nas je v roke dobila domačinka Andreja Rakovec, ki je poskrbela, da smo po Kranju hodile z odprtimi očmi in usti.
In kaj smo se novega naučile?

Med drugim smo izvedele da:

-          Je bilo mesto v srednjem veku obdano s 870 m dolgim Mestnim obzidjem, ki je omogočalo vstop v mesto samo skozi glavna mestna vrata na severu in skozi spodnja mestna vrata na Mohorjevem klancu. Domačini so se posluževali tudi malih mestnih vrat - Savskih durc - na zahodnem delu obzidja. Potek obzidja še danes označuje rjav pas tlakovcev, ki je najbolj viden na mestu  glavnih mestnih vrat.

-          Kranj je imel okoli sedem obrambnih stolpov, ki so služili tudi v druge namene, ne le za obrambo. Med najbolj pomembnimi so: prvi stolp na Pungertu, Špitalski stolp nad glavnimi mestnimi vrati, neohranjeni orožarski stolp na Škrlovcu.

-          Pungert je predel mesta kjer so odkrili najstarejše lesene koče na tem območju. Ime je izpeljanka iz nemške besede Baumgarten, ki pomeni sadovnjak. Tako že ime izdaja, da so se tu nahajali predvsem vrtovi meščanov. Sedaj je lokacija namenjena druženju, kulturi in razgledovanju. Ob še ohranjenem srednjeveškem obrambnem stolpu, ki je včasih služil za mestno ječo se namreč nahaja steklena razgledna ploščad, ki se vzpenja nad sotočje dveh rek, ki obdajata mesto – Kokre in Save.

-          Ob Gimnaziji v Kranju stoji sekvoja (Sequoiadendron giganteum), ki je drevesna naravna znamenitost . Sedemindvajset metrov visoko drevo ima vrh za približno pet metrov nagnjen od navpičnice. Ker je obstajala velika nevarnost, da bi se drevo podrlo, so spomladi 2003 izvedli privez drevesa z jeklenicami na stavbo gimnazije.

-          Na vrhu štirinadstropne stavbe z imenom Stara pošta je prav poseben lokal Panorama, znan kot urbana džungla. Iz njega je čudovit pogled na staro mestno jedro. Prijazni natakarji pa ti postrežejo s kavico ob kateri ti zaigra srce.

-          V sedanji Layerjevi hiši, je na prehodu iz 18. v 19. stoletje živel slovenski poznobaročni slikar Leopold Layer, čigar slike so v sredini 19. stoletja krasile skoraj vsako hišo v Kranju. Umetnik je tudi  avtor ene najbolj čaščenih slovenskih milostnih podob „Marija Pomagaj“, ki jo je naslikal za kapelico v cerkvi na Brezjah.

-          V Kranju se je rodil in je deloval izumitelj fotografije na steklo – Janez Puhar. Zaradi skromnih dohodkov, je pri svojem fotografskem delu uporabljal le material, ki je bil poceni in ga je bilo mogoče dobiti povsod: steklene plošče, brom, žveplo, jod, živo srebro in alkohol. Čeprav je osnova njegove tehnike znana, do sedaj še nikomur ni uspelo v celoti obnoviti njegovega postopka.

-          Nekdanja veleblagovnica, ki je slovela kot 'rjasta lepotica ' je že nekaj let prenovljena in spremenjena v Mestno knjižnico. V njej si lahko poleg izposoje knjig ogledaš tudi film ali pogreznjen v naslonjač poslušaš glasbo.

Seveda smo na svoji poti obiskale tudi nam bolj poznane lokacije, kot so na primer: Gorenjski muzej, Prešernova hiša, Prešernov gaj, Mestni trg in vodnjak, Mestna hiša. Vendar so bile drobne podrobnosti, ki nam jih je zaupala Andreja tisto, kar je dnevu prineslo čarobnost.

Polne novih informacij in lepih vtisov, smo se pred povratkom domov ustavile še pri naših poklicnih kolegih iz Gasilsko reševalne službe Kranj. Bile smo deležne prijaznega sprejema in dobrodošlice v obliki simboličnih daril. Ogledale smo si njihov bogato založen vozni park, se seznanile z njihovo opremo in dejavnostmi s katerimi se ukvarjajo. Ugotovile smo, da je enota odlično organizirana in opremljena ter je kot taka lahko v ponos mestu in njegovim prebivalcem.

Čisto zadnji postanek je seveda moral biti obisk Šmarjetne gore. V temini noči se je pred nami pojavila pisana paleta lučk, ki so se prižigale in izginjale pod nami. Čeprav smo na goro prišle s prepričanjem, da je mesto Kranj zelo veliko, smo pri pogledu od zgoraj ugotovile, da je samo lisa na obzorju. Pa vendar – Kranj je mesto, da mu ni para.

 

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Oglejte si tudi