Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Nova doba vrhniškega kina

Z umikom 35 mm filmskega traku, je obstajala resna grožnja, da bi zamrlo predvajanje filmov v Cankarjevem domu na Vrhniki. Zato smo se z Občino Vrhnika dogovorili, da bo v proračunu za leto 2014 na voljo del sredstev za digitalizacijo v primeru, da bomo drugi del sredstev pridobili na javnem razpisu za sofinanciranje digitalizacije slovenske kinematografije, ki ga razpisuje Slovenski filmski center.

Aprila 2014 smo se prijavili na omenjen razpis in junija 2014 smo dobili obvestilo, da smo uspeli pridobiti 20.000 €. Julija smo objavili javno naročilo za izbiro najugodnejšega ponudnika in avgusta smo podpisali pogodbo s podjetjem TSE d.o.o., ki bo do konca oktobra dobavilo in montiralo digitalni projektor znamke BARCO v vrednosti 47.329,90 € z DDV. Digitalni projektor omogoča tudi predvajanje 3D vsebin, ki pa ga bo moč predvajati po zamenjavi platna v letu 2015. Tako bomo s predvajanjem 3D filmov lahko pričeli takoj po zaključku obnove Cankarjevega doma na Vrhniki. Na tem mestu se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu Centru in Občini Vrhnika - županu Stojanu Jakinu, direktorici Vesni Kranjc, občinski upravi in ne nazadnje občinskemu svetu Občine Vrhnika, ki se zavedajo pomena filmske umetnosti in so podprli ta projekt ter tako omogočili, da gre kino na Vrhniki - naprej.
S tem smo tudi dosegli, da na nove filme ne bo potrebno čakati en mesec, temveč bodo na voljo kmalu po premierah v večjih kinematografih. Sedaj bo možno izbirati med velikim izborom zelo raznovrstnih filmov in prepričani smo, da boste vsi obiskovalci kino predstav prišli na svoj račun. In ta račun ne bo »zasoljen«, saj smo se odločili, da bo cena kino vstopnice vsaj do konca leta 2014 ostala nespremenjena, in sicer 3 €!
Za prvi dve predstavi v novi eri digitalne tehnike filmske produkcije smo se odločili še za posebno premierno darilo - ob nakupu vstopnice za animirani film Čebelica Maja in komične pustolovščine Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, boste prejeli še bon za katerokoli filmsko predstavo do konca leta 2014. Premierna projekcija omenjenih filmov bo v nedeljo, 2. 11. 2014, in sicer bo ob 17.00 najprej na sporedu Čebelica Maja, ob 19.00 pa Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil. Do konca leta pa nas čakajo številni, raznovrstni filmi, ki bodo zagotovo zadovoljili okus vseh generacij. Še enkrat hvala vsem prej naštetim ter kino operaterjema Žigi Novaku in Gregorju Janežiču, ki ste s svojim prizadevanjem poskrbeli, da bo kino na Vrhniki živel naprej. 

 

Boštjan Koprivec, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika

Oglejte si tudi