Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Cankar je lahko tudi stripovski junak

Vrhnika, 8. maj – Lani konec novembra je zavod Škrateljc iz Bevk izdal pod skupnim imenom »Cankar v stripu« tri stripovske zvezke, ki predočijo tri dela našega največjega pisatelja: Moje življenje, Hlapec Jernej in njegova pravica ter Hlapci. Vsak strip ima svojega ilustratorja, prav tako tudi avtorja: Andreja Rozmana – Rozo, Boštjana Gorenca - Pižamo in Žigo X Gombača. Kako so nastajala stripovska dela je ekipa s humornim nastopom predstavila v dneh pred pisateljevim rojstnim dnevom na odru Cankarjevega doma.
Avtorji so si bili enotni, da je bilo delo vabljivo, a hkrati zahtevno, saj gre nemalokrat za dela z globoko sporočilnostjo, kar je težko poenostaviti ali pa predstaviti s sličicami. Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo. Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica. Boštjan Gorenc - Pižama in Tanja Komadina pa sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.

Za večino ljudi je nastanek stripa še vedno nekoliko zavit v tančico skrivnosti, zato so v avli in v mali galeriji Cankarjevega doma razstavili risbe, iz katerih lahko obiskovalec razbere kako se rodi strip - od skice do tiska. »Najtežje mi je bilo ilustrirati Cankarjevo mati, saj nikjer ne obstaja njena fotografija. Pozorni bralci bodo ugotovili, da sem ji narisala nekoliko večje roke, ker je veliko delala, a hkrati tudi veliko dajala svojim otrokom,« je pojasnila Tanja Komadina, ki je ilustrirala Moj lajf in je zaradi vernosti podob v stripu morala kar dodobra spoznati Vrhniko. Tega ni bilo potrebno ilustratorju Igorju Šinkovcu, ker je Hlapec Jernej ni umeščen na Vrhniko, a je moral zato pokazati več domišljije pri pasjih likih. Celotna zgodba namreč temelji na podobah človekovega najboljšega prijatelja. »Pasme oziroma izgled psov je določil Žiga, sam sem jih nato samo vizualiziral na papir,« je pojasnil Šinkovec. »Glavni lik sem kljub pasji podobi gradil na podobi hlapca Jerneja, ki jo je nekoč izdelal Hinko Smrekar, ker je kot taka najbolj znana ljudem, hkrati pa sem jo tudi nekoliko nadgradil.«

Za kako obsežno delo gre, je najbolj zgovoren podatek, da trije stripovski zvezki skupaj vsebujejo kar 400 strani. »Cankar v stripu tako ni le knjižni projekt, temveč je kampanja za spodbujanje branja Cankarja, ki sega v različne sfere ustvarjanja in nagovarja različna ciljna občinstva,« je dejal njegov idejni oče Uroš Grilc iz Zavoda Škrateljc. »Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede in podobe bralce pritegnejo k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil.«

Po koncu predstavitve, ki so jo poimenovali gledališko-stripovski performans Cankar strip, je sledilo še podpisovanje stripov s strani avtorjev in ilustratorjev. Zanimivo je bilo opazovati, kako so po njem segali tako mladi kot stari, kar potrjuje Grilčeve besede, da je namenjen vsem starostnim skupinam. Organizator dogodka v okviru Cankarjevih dni sta bila Zavod Ivan Cankar Vrhnika in Zavod Škrateljc.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi