Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Srečanje s pogrebnico na Odkritih pogovorih: O življenju in smrti


Piše: Gabrijela Duh

Petek trinajstega oktobra so v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, pogovori potekali drugače. Tokrat sem jih vodila pisateljica Gabrijela Duh, respondentka je bila pogrebnica Marjeta Herksel iz pogrebne službe MONUMENTUM iz Drenovega Griča. Tema pogovora je bil dan spomina na mrtve.

Izhodišče pogovora je bilo razlika med praznikom Vseh svetih, ki ga praznujemo na isti dan kot Dan spomina na mrtve. Prvo poimenovanje lahko doživljamo kot polno upanja (Vsi sveti), drugo kot nekaj žalostnega in dokončnega. Marjeta Herksel predstavi svojo življenjsko pot, svoji knjižici Prigode gospoda Nera in Moje življenje. Pove, da v slednjega lahko shranimo spomine na bližnje, spomine na tiste, ki so nas zapustili.

Delu je predana. Ob izgubi je svojcem pripravljena stati ob strani in jih voditi do slovesa. Ob njeni odkritosti je nastal varen prostor. V pogovor so se povezali poslušalci. Zgodbe so stekle. 

Smrt je proces, ki v ključnem trenutku prizadene predvsem tiste, ki ostanejo. Ne znajdejo se, so v krču in včasih potrebujejo pomoč. Pomoč v trenutku, ko ostanejo sami s seboj ob izgubi drage osebe.

Pogovori so se stekali kot reke, ki se stekajo v ocean. V upanju, da pogovori na to temo niso bili zadnji. Vzdušje je bilo terapevtsko.

_________________________________

Izjave deležencev:

S, 55: Hvala za prijetno - skupno doživetje večera, lepo doŽIVETih čarobno obarvanih jesenskih trenutkov in kaj kmalu na videnje in snidenje.

H, 62: Takih pogovorov bi moralo biti več.

J.M, 22: Premalo se pogovarjamo o teh stvareh. Večkrat bi morali imeti takšne pogovore.

_____________________________


Vsekakor se bomo potrudili, da bomo podobne teme odprli v čimkrajšem času. Morda poiskali primeren prostor in se dogovorili za stalna srečanja. Obljubimo, da se bomo potrudili, da se odpre prostor tudi za takšno tematiko, ki med vedno več ljudmi ni (več) tabu tema.

Vsak drugi petek v mesecu ponujamo Odkrite pogovore. Na isti lokaciji ob istem času: Cankarjeva knjžica Vrhnika, ob 17h. Vabljeni!

V novembru vabljeni na novo srečanje ODKRITI POGOVORI: O najbolj pomembnem odnosu: mama in njen vpliv na hčerko

Oglejte si tudi