Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
16°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Deli

Propolis in njegova uporabnost

Tomaž Samec, svetovalec za varno hrano pri JSSČ

 

Propolis je eden od primarnih čebeljih pridelkov, tako kot so  med, cvetni prah, matični mleček in vosek. Uporabnost samega propolisa se je v nekaj letih zelo razmahnila, saj porabniki vse pogosteje posegajo po naravnih pridelkih in izdelkih. Zagotovo se bo vsak spomnil na prigode iz otroštva, ko so nas pestile bolečine v grlu, naše babice pa so s pomočjo propolisa te naše bolečine lajšale. Uporabnost propolisa je zelo široka, o tem so pisali že v antiki, saj so mu že takrat namenjali posebno pozornost.

 

 

Pridobivanje propolisa je odvisno tako od klimatskih pogojev kot tudi od same postavitve čebelje družine v prostoru, kjer je v bližini dovolj dreves in tudi podrasti. Pridobivanje propolisa je v veliki meri odvisno tudi od čebelarjevega znanja in izkušenj. Surovine, iz katerih čebele proizvajajo propolis, so smole, ki varujejo rastline pred okužbami. Smolo čebele oplemenitijo še z izločki svojih žlez. Pomemben pa je tudi čas pridobivanja propolisa, saj čebele nabirajo drevesne smole med 10. in 16. uro, ko je temperatura v naravi okoli 20 °C. Količina pridobljenega propolisa je odvisna tudi od potreb v čebelji družini, saj z njim zavarujejo svoje bivališče pred prepihom in svetlobo. Čebelja družina se z njim bojuje tudi proti  mikrobom. Večje tujke, ki jih ne morejo odstraniti iz svojega bivališča, preprosto prevlečejo s propolisom.

 

Pridelek propolisa ni odvisen samo od potrebe v čebelji družini, ampak tudi od moči čebelje družine. Močnejša oz. številčnejša kot je čebelja družina, večje so potrebe po propolisu in hkrati tudi po iskanju osnovnih surovin – smol.

 

Propolis sestavljajo rastlinske smole, vosek, eterična olja, cvetni prah, organske snovi, vitamini in minerali. Po kemijski sestavi propolis vsebuje zelo veliko snovi, med njimi tudi flavanoide. Propolis je svetlo do temno rjave barve. Sveže postrgan propolis je lepljiv, na sobni temperaturi se strdi. Posamezna čebelja družina med sezono proizvede od 150 do 400 g propolisa.

 
Pridobivanje propolisa je za čebelarja zelo zahtevno, saj mora dobro poznati lastnosti posamezne čebelje družine. Za pridobivanje namenskega propolisa je primeren vsak tip panja. Pomembno je, da je omogočeno vstavljanje namenskih pripomočkov za pridobivanje propolisa nad plodiščem oz. na mesto, kamor čebelja družina najraje odlaga propolis. Čebelar tako poskrbi za pravilno tehnologijo pridobivanja najkakovostnejšega propolisa. Zgodovinski zapisi o propolisu kažejo, da so že stari Grki dobro poznali številne možnosti uporabe propolisa in to se je razširilo in ohranilo po vsem svetu.

 

Propolis je primarni čebelji pridelek, ki ga čebele proizvedejo iz smol. Te smole varujejo rastlino pred okužbo. Osnovno surovino – smolo  čebele oplemenitijo s svojimi izločki žlez in ostalimi čebeljimi pridelki. Propolis se lahko uporablja surov ali kot mešanica z ostalimi čebeljimi pridelki in je tudi eden od čebeljih pridelkov, ki se uporablja v apiterapiji.  Poznamo številne izdelke iz propolisa, kot so na primer zobne paste, bonboni, kreme, šamponi za lase ... Tako so sedaj v tem prehodnem obdobju (jesen – zima) njegove možnosti uporabe zelo široke.  

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi