Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Posadimo medovite rastline za čebele in ostale opraševalce

Tudi letos bo potekala akcija »Dan sajenja medovitih rastlin«, ko bomo podporniki po celotni Sloveniji in svetu stopili ponovno skupaj zadnjo soboto v mesecu marcu (25. marec) in sadili medovite rastline. Zato se nam pridružite in skupaj z nami pomagajte čebelam in opraševalcem, da bodo v prihodnje imeli dovolj virov hrane in se bodo nemoteno razvijali ter opravljali pomembno nalogo v naravi – opraševanje.

Pridružite se tako občine, lokalne skupnosti, društva, podjetja kot tudi posamezniki in posadimo medovite rastline. Katere medovite rastline izbrati in posaditi, je odvisno vse od našega razpoložljivega prostora, ki ga želimo nameniti opraševalcem. Tako lahko izberemo med cvetličnimi koriti na balkonih, vrtovih, njive ali pa javne površine. Za cvetlična korita lahko izbiramo med številnimi medovitimi dišavnicami in začimbnicami, medtem ko lahko na vrtu izbiramo med medovitimi drevesi (češnje, jablane …). Na izbiro imamo tudi številne medovite grmovnice, ki bodo obogatile brenčanje čebel. Prav tako imamo številne možnosti in priložnosti za posaditev medovitih rastlin na njivah in tudi na javnih površinah.

Veliko pa lahko naredimo tudi s tem, da površine, na katerih cvetijo pisani cvetovi, pokosimo šele, ko vse skupaj odcveti.

Kako posaditi medovito drevo, si oglejte v kratkem filmu, v katerem so predstavljena podrobna navodila posaditve in nege čez leto. Ne pozabite si vzeti časa in opazujte čebele in ostale opraševalce, ki nabirajo potrebno hrano na cvetočih delih medovitih rastlin, ki smo jih skupaj posadili.

S tem lahko največ prispevamo, da ohranimo opraševalce, jim zagotovimo medovite rastline za njihovo preživetje in zagotovimo tudi opraševalni servis za pridelavo hrano.

Zato se nam pridružite in posadite medovite rastline.

 

Tomaž Samec, svetovalec specialist za varno hrano pri JSSČ                          

 

 


Oglejte si tudi