Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

KAJ NAM SPOROČAJO NOHTI – NAJPOGOSTEJŠE TEŽAVE

Že v več člankih sem pisala o različnih težavah, ki se pojavljajo na nogah oziroma na stopalih. Danes pa se bom osredotočila predvsem na težave, ki jih največkrat opazimo na nohtih na rokah.

 

Mehki in razcepljeni nohti

Čeprav so bili vaši nohti vedno lepi in trdni, ste morda opazili, da so se vam začeli kar naenkrat lomiti in cepiti v plasteh. Vzrok takšnega stanja nohtov je pomanjkanje vlage in proteinov v nohtni plošči. Do tega privede prekomerna uporaba čistil in razkužil, delo z rokami brez zaščite z rokavicami ter vsakodnevno namakanje rok v vodi. 

Za povrnitev nohtov v normalno stanje je v prvi vrsti pomembno odstraniti vzrok, nohtom pa privoščimo čim več nege z oljem za obnohtno kožico, kremami za roke in uporabo proteinskih lakov. Vendar pa pazite, da pri odstranjevanju laka za nohte ne uporabljate odstranjevalca z acetonom, saj bo ta še dodatno izsušil vaše nohte.

 

Bele lise

Bele lise na nohtih kažejo na to, da so nohti imeli stresno obdobje, kar je lahko na primer udarec. Nohtni matriks je predel, kjer noht prične svojo rast in je zelo občutljiv. Prav zato lahko za nas skoraj neopazni udarec pusti sled. Te poškodbe se na nohtu pokažejo šele kasneje, ko noht preraste, zaradi česar se udarca mogoče sploh ne spominjamo.

Za rešitev te težave je potrebno počakati, da noht zraste ali pa si ga premazati s prekrivnim lakom za nohte.

 

Rumeni nohti

Večkrat se pri meni oglasijo stranke, prestrašene, ker so njihovi nohti kar naenkrat postali rumenkasto obarvani. V večini primerov ugotovimo, da težava ni tako grozna, kot je videti sprva. Če uporabljate temnejše barve (največkrat sta to rdeča in modra) klasičnih lakov za nohte, pred nanosom barve pa na noht niste nanesle podlaka, se bo vaš noht skoraj zagotovo obarval rumenkasto. V kolikor se želite rešiti te težave, v prihodnje uporabite podlak. 

Noht se lahko obarva tudi zaradi uporabe začimb z močnim barvilom,na primer kurkuma. V primeru, da ste kadilka oziroma kadilec, pa je za obarvanost lahko krivo tudi to. 

V primerih, ko so nohti že rumenkasto obarvani, je najbolje, da počakate, da noht preraste ali ta čas nanj nanesete prekrivni lak. Če pa je obarvanost zelo moteča, s polirno pilico rahlo zgladite noht, a nikakor ne pretiravajte s piljenjem, da ne poškodujete naravnega nohta.  

 

V kolikor so se vaši nohti obarvali rumenkasto in ste izključili oba zgoraj našteta vzroka, vam svetujem obisk zdravnika. 

 

Lomljivost nohtov 

Če se vaši nohti hitro zlomijo, je lahko težava neustrezna prehrana ali oslabljen imunski sistem. Pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki jih nohti potrebujejo za normalno rast, je namreč najpogostejši krivec za krhke in lomljive nohte. Da se vaši nohti prenehajo lomiti, vam svetujem uporabo prehranskih dopolnil, namenjenih lepšim nohtom. 

 

Navpične rjave ali črne črte

Če je takšna črta na nohtih prisotna že od nekdaj, vas to ne sme skrbeti, saj je razlog v pigmentaciji kože pod nohtom. V primeru, da se je pojavila iznenada, je za to mogočih več razlogov. Gre lahko za mehansko obremenitev (v primeru agresivne manikire), krivo je lahko tudi jemanje zdravil ali nosečnost. Včasih, a redko, pa takšna obarvanost lahko kaže na maligni melanom pod nohtno ploskvijo. Če se črta širi na obnohtno tkivo in ne ostane samo na področju nohta, nujno obiščite zdravnika. 

 

Jamice na nohtnih 

Luskavica je bolezen, ki lahko vpliva tudi na nohte. V primeru, da so na vaših nohtih videti drobne jamice/udrtine, kot da bi vam nekdo nohte preluknjal s tankim ostrim premetom, je vzrok tega lahko prav luskavica. V takšnem primeru je najbolje, da obiščete zdravnika.

 

Brazde na nohtih

Kot na celem telesu se znaki staranja kažejo tudi na nohtih. Navpične brazde na nohtih so normalen pojav pri osebah, starejših od 30 let. Nohtni matriks proizvaja manjše število celic na določenih delih nohta in tam se vidijo drobne linije. Na teh mestih je noht najtanjši, zaradi česar odsvetujem piljenje. Z vsakim piljenjem namreč stanjšamo noht in če pridemo do najnižje točke, bo naš noht postal tanjši in bolj lomljiv. Začel se bo cepiti. Ko se na nohtu začnejo pojavljati brazde, je najbolje, da nanj nanesete podlak in s tem zalijete brazde, tako da niso vidne, ter nohte utrdite.

Horizontalne brazde ali posamezne vdolbine pa lahko kažejo na to, da je bila oseba bolna ali je prestajala dolgotrajen stres, možna je tudi poškodba zaradi preagresivne manikire. V takšnih primerih nohti začasno prenehajo rasti in pustijo zarezo. Potrebno je počakati, da nohti prerastejo. 

 

Katja Marn 

 

Oglejte si tudi