Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

V Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu poudarjamo pomen preventivnih pregledov v nacionalnem programu Zora in pomen ustrezne informiranosti o cepljenju proti okužbam s humanimi papiloma virusi (HPV).


 

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo od 70 do 90 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna.


 

V preventivni program Zora so vključene ženske, stare od 20 do 64 let. Po podatkih prim. dr. Alenke Trop Skaza, predstojnice Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, znaša pregledanost (odzivnost) žensk v programu Zora v obdobju 2016-2019 v Sloveniji 72,3 odstotka, medtem ko je v celjski regiji višja še za dobre tri odstotke od slovenskega povprečja in znaša 75,7 odstotka. Precepljenost deklic v 6. razredu osnovne šole proti okužbi s HPV je znašala v celjski regiji v šolskem letu 2018/2019 69,4 odstotka, kar je 10 odstotkov več, kot znaša slovensko povprečje. Na ravni države so spodbudni podatki, ki kažejo, da se je precepljenost deklic v letu 2019 glede na preteklo leto povečala za 10 odstotkov in se približala 60-odstotni precepljenosti proti okužbam s HPV. "Če se starši odločijo za cepljenje svojih otrok proti HPV, s tem zmanjšajo tveganje, da bodo njihovi otroci zboleli zaradi bolezni, povezanih z okužbami s HPV. O cepljenju otroka proti HPV odločajo starši do otrokovega petnajstega leta starosti, po tem letu pa se lahko mladostnice odločijo same; cepljenje lahko brezplačno opravijo pri svojem izbranem zdravniku, če so bile kot šestošolke vključene v redni program cepljenja,« je še pojasnila epidemiologinja prim. dr. Alenka Trop Skaza.


 

Nove primere raka materničnega vratu lahko zelo uspešno preprečujemo, zato je Svetovna zdravstvena organizacija že maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo raka materničnega vratu kot javno-zdravstvenega problema. Za eliminacijo raka materničnega vratu je v Sloveniji nujno ohranjati vsaj 70-odsotno pregledanost žensk v programu Zora, 90-odstotno zdravljenje odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in doseči 90-odstotno precepljenost deklet proti okužbi s HPV. Celotno sporočilo za medije Nacionalnega inštituta za javno zdravje - z dodatnimi informacijami in pojasnili - je dosegljivo na naslednjem naslovu: https://www.nijz.si/sl/20-26-januar-2020-evropski-teden-preprecevanja-raka-maternicnega-vratu


 


Ksenija Lekić
 

Oglejte si tudi