Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Planinski dom na Čreti že 50 let privablja obiskovalce

V soboto, 10. septembra, je minilo natanko 50 let od odprtja planinskega doma na Čreti. Ob tem jubileju je Planinsko društvo Vransko, ki skrbi za to priljubljeno planinsko točko, pripravilo krajšo slovesnost.

Dogodka se je udeležilo lepo število planincev, ki so do koče prišli iz treh različnih smeri: s prelaza Lipa, iz naselja Jevše ter z Vranskega. Večina se jih je najprej udeležila svete maše, ki jo je pri Materi Božji daroval župnik Jože Turinek. Ta je kot zavzet planinec nekaj časa deloval tudi v upravnem odboru društva.

Na slovesnosti je bila predstavljena bogata zgodovina koče od prvega sestanka jeseni leta 1969 pa do prvih delovnih akcij za izgradnjo planinskega doma. Pri tem se je aktivno vključil tudi takratni mladinski odsek društva, katerega član je bil tudi župan Franc Sušnik. V svojem nagovoru se je zahvalil vsem, ki so pri tem projektu sodelovali, še posebej takratnemu lastniku zemljišča, na katerem že 50 let stoji planinski dom, Franciju Punčohu, ki je brezplačno odstopil del svojega travnika v velikosti 5 arov za gradnjo koče in pri njej tudi aktivno sodeloval. Občina in tudi prej krajevna skupnost Vransko je vseskozi namenjala veliko sredstev za razvoj koče na Čreti. Zadnja takšna investicija pa je ureditev parkirišča pod kočo. Do leta 1976, ko je občni zbor društva po zaključku gradnje razrešil predsednika gradbenega odbora Franca Golavška, je bilo opravljenih več kot 9000 prostovoljnih delovnih ur ter 58 kamionskih in 341 traktorskih prevozov. Iz leta v leto je kočo obiskovalo več planincev, zato so leta 2000 že začeli z aktivnostmi za gradnjo prizidka, ki so ga skupaj z veliko teraso realizirali v letu 2006. Kot je povedala predsednica Planinskega društva Vransko Suzana Felicijan Bratož, se priljubljenost te planinske postojanke še povečuje. V zadnjem času je ta točka zelo zanimiva tudi za gorske kolesarje. Čestitke ob jubileju sta izrekla še predsednica savinjskega meddruštvenega odbora Manja Rajh in predsednik gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije Mirko Jeršič. Prvi gospodar koče je postal Franci Čulk, sledil mu je Anton Ferme, danes pa to zahtevno nalogo opravlja Toni Sitar, ki je ob koncu slovesnosti pozval župana in predsednico društva ter oba govornika, da skupaj posadijo lipo ob jubileju in s tem poskrbijo, da bo planinska koča tudi v prihodnje obdana z drevesi, ki ji poleti dajejo senco.

Koča na Čreti, ki je odprta za obiskovalce ob koncih tedna in praznikih, se ponaša s certifikatoma Okolju in družinam prijazna planinska koča in nudi v notranjem gostinskem prostoru 40, v zunanjem pa preko 50 sedežev. V sobah in na skupnih ležiščih pa lahko prenoči 22 obiskovalcev.

                                                                                                                J. S.

Oglejte si tudi