Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
5°C
TOR.
25°C
6°C
Oceni objavo

Zeleni prstki

Naravno okolje  je pomemben poligon pri razvijanju otrokovih gibalnih in miselnih sposobnosti. V naravnem okolju otrok razvija spretnost opazovanja, zaznavanja sprememb in menjavo letnih časov in si ustvarja predstavo o svetu, v katerem živi. Otrokovo okolje je omejeno na majhen del sveta, v katerem se otroci gibljejo, zato je zelo pomembno, da je to okolje bogato s spodbudami. Obogatitev okolja za nas predstavljajo tudi zelenjavne gredice, ki že kar nekaj let domujejo na igrišču.

Zanje pridno skrbijo otroci vseh oddelkov od dveh let dalje, mali vrtnarji.

Tudi v letošnjem šolskem letu so naše gredice na vrtčevskem igrišču bogato obdelane. V jeseni smo z njih pospravili zadnje pridelke in si ob tem privoščili zelenjavno- solatni dan. Solata, ki jo sami poberemo, natrgamo, operemo in začinimo, nam tudi bolj tekne, saj je plod našega dela.

Prazne gredice smo prelopatali in jih pokrili s senom za zimski počitek. Spomladi smo obrezali maline in robidnice in ponovno prekopali in pognojili gredice. V februarju smo v oddelkih drugega starostnega obdobja  posejali semena paradižnika  in jih pridno presajali v skladu z rastjo. Te sadike so otroci posameznih oddelkov v okviru dopoldanskega bivanja na igrišču posadili na vrtčevske gredice. V aprilu smo posadili tudi solato, čebulo, ohrovt, peteršilj in fižol. Za večjo pestrost našega zelenjavnega vrtička pa gre zahvala tudi g. Dolencu (oče naših varovank) in Vrtnarstvu Marolt, d. o. o., s Polzele za podarjene raznovrstne sadike. S tem se vsi skupaj obnašamo trajnostno, saj se  nobena sadika  ne zavrže. Odvečne sadike in rastlinice uporabimo in jim  omogočimo življenje, hkrati pa smo zgled mladi generaciji.

Zdaj seveda skrbno zalivamo in uspeh zagotovo ne bo izostal.

 V okviru vrtnarskih dejavnosti pa poskrbimo še za urejenost hiške na igrišču, grabljenje suhega listja jeseni in pokošene trave skozi celo leto. Naše igrišče živi z nami, vedno nam nudi kaj novega in  opravil nam nikoli ne zmanjka.

Mentorica vrtnarjev: Nada Kolar, dipl. vzg.

Oglejte si tudi