Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

TURIZEM IN VRTEC

V vrtcu Vransko smo že nekaj let vključeni v projekt Turizem in vrtec: Z igro do prvih turističnih korakov, katerega organizator je Turistična zveza Slovenije. Projekt je vsako leto namenjen raziskovanju drugih vsebin kraja. V tem letu je rdeča nit projekta Športna doživetja bogatijo mladinski turizem. Podpora temu projektu pa je letos tudi v gibalno – športni program Mali sonček, ki je namenjen obogatitvi gibalnih dejavnosti otrok od drugega leta starosti. V ta program spadajo različne dejavnosti kot so pohodi, igra na snegu, kolesarjenje, igra z žogo, naravne oblike gibanja in še druge.

Vransko ima dobre naravne danosti, da lahko za športne izzive izkoristimo okoliške hribčke. Letošnja zima nas je razveselila z veliko količino snega, ki smo ga z velikim navdušenjem izkoristili za različne snežne radosti. Pripravili smo si skupen dogodek na Gorici, kjer so se vse skupine vrtca, ki sodelujejo v tem projektu, skupaj dričale, si privoščile čaj in se ob glasbi zabavale s snegom. Vransko je kraj, ki nima samo naravnih danosti za športno dejavnost, ampak tudi veliko aktivnih športnih društev in športno dvorano, katero vsi vrtčevski otroci in vzgojiteljice radi koristimo. Vsak ponedeljek si v tej dvorani pripravimo različne gibalne izzive, ki otrokom omogočajo krepitev gibalnih sposobnosti in spretnosti. V delu dvorane imajo otroci starosti 5 – 6 let tudi Nogometni vrtec, ki ga organizira Nogometna zveza Slovenije, pri nas pa ga izvaja gospod Tilen iz Nogometnega kluba Vransko. Tilna imajo otroci zelo radi in ob njem postajajo pravi nogometaši in nogometašinje. V tem letu smo se preizkusili tudi v drsanju na drsališču na Vranskem, ki ga občina Vransko in ZKŠT Vransko v sodelovanju z društvi organizirata prvič. Otroke je bilo na začetku malo strah, po prvih korakih na ledu pa je drsanje steklo in zelo so uživali. V vrtcu Vransko pa imamo tudi večnamenski prostor, v katerem si pripravimo različne športne in plesne dejavnosti, ki po skupinah potekajo ves dan. V tem prostoru imamo možnost koriščenja smuči za tek, s pomočjo katerih otroci pridobivajo veščine, ki jih bodo potem kasneje lahko uporabili na snegu.

Vrtec otrokom vsakodnevno omogoča in jih spodbuja, da z različnimi dejavnostmi v prostoru in na prostem spoznajo in razvijejo gibalne sposobnosti.  Z gibanjem si otroci razvijejo tudi intelektualne sposobnosti, gibanje pa ima pomembno vlogo tudi pri socialnem in emocionalnem razvoju (Kurikulum za vrtce).

Zapisala Brigita Reberšek

Oglejte si tudi