Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Vransko

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora.

V preteklih 11 letih je Tradicionalni slovenski zajtrk zaživel ne le kot zajtrk v vrtcih in šolah, ampak se je na splošno razširil med ljudmi, kot spodbuda, da si privoščimo lokalno pridelano hrano in s tem podpremo domače kmete in pridelovalce v lokalni skupnosti.

Ob takem zajtrku se resnično zavemo, kako diši sveže pečen, še rahlo topel domač kruh. Mleko z bližnjih kmetij je kar puhasto, da o maslu in slastnem  medu sploh ne govorimo. Jabolka pa so na splošno sadje, ki ga imajo tudi otroci v vrtcu najraje.

Tudi letos je TSZ potekal 18. novembra pod geslom »MLEKO – naša super hrana«.

V vrtcu so že več dni potekale priprave na ta dan, saj kakovostni hrani in kulturi prehranjevanja posvečamo veliko pozornosti. Že v četrtek, 17. 11.,  nam je Čebelarsko društvo Vransko omogočilo ogled čebelnjaka pri OŠ Vransko, kjer nam je g. Ludvik Krajnc razkazal tudi notranjost čebelnjaka in vrsto zanimivih čebelarskih pripomočkov ter orodij. Po igralnicah so otroci izdelovali pogrinjke in dekoracijo, ki so polepšali mize ob zajtrku.

 Z obiskom na TSZ sta nas počastila čebelarja Ludvik Krajnc in Gabrijel Založnik ter ravnateljica Majda Pikl. Po zajtrku smo si v vrtčevski telovadnici lahko ogledali pestro in zanimivo čebelarsko razstavo, kjer je zvok čebel kar vabil k opazovalnemu čebelnjaku, da pokukamo vanj. Otroci so si nataknili zaščitne klobuke in postali pravi čebelarji, ki so prinašali satovje iz čebelnjaka ter si ogledovali kratke poučne posnetke na temo čebel in TSZ.  Po igralnicah so potekale različne dejavnosti z vseh vzgojnih področij, otroci so lahko prehajali med oddelki in aktivno sodelovali, kjer so želeli. Tako smo pripravljali skuto, premagovali gibalno-matematična poligona »Mlečna cesta in »Čebelja pot«, se igrali igro vlog »Na kmetiji« in se s pomočjo čebelic učili štetja.

Dogajanje je bilo pestro, lahko bi rekli, da je bilo kot v »čebelnjaku«. Otroci so ob tem na zabaven in poljuden način pridobili nova znanja.

Koordinatorici:  Nada Kolar in Ana Ribič

Oglejte si tudi