Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Socialne igre v predšolskem obdobju

Ljudje se že od rojstva igramo. Skozi igro spoznavamo svet, prijatelje in se učimo. Igra je zato ena najosnovnejših oblik izobraževanja, vir zabave in sprostitve, hkrati pa nam lahko služi kot uvod v  kasnejše resnejše in uigrano delo.

Posebna skupina iger so socialne igre. To so igre, pri katerih so  v ospredju odnosi med udeleženci igre. Preko njih lahko vzpostavljamo stike, se medsebojno spoznavamo, rešujemo konflikte in krepimo medsebojno povezanost skupine. Ne nazadnje pa si otroci ob teh igrah krepijo samozavest in  zaupanje vase. Pri teh igrah torej ni v ospredju tekmovalnost, ampak predvsem sodelovanje in skrb za dobro počutje vseh udeleženih.

Sama te igre v oddelku precej uporabljam. Že kar v  začetku šolskega leta, ko otroke spoznavam in medsebojno navezujemo stike, pa tudi med letom ob reševanju konfliktov, ob daljši odsotnosti katerega od otrok, predvsem pa tudi na željo otrok, ki se take igre zelo radi igrajo.

Vsebino posamezne, otrokom  že poznane igre izvedemo v različnih variacijah in jih pogosto nadgradimo še z gibalnimi nalogami (NTC-program).

Nekaj utrinkov iz iger: Skrivanje, Najljubša igrača, Potujemo v deželo … pa si poglejte na fotografijah.

Nada Kolar, dipl. vzg.                                                                               

Oglejte si tudi