Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Narava, narava, narava

 

K spodbujanju pozitivnega odnosa med naravo in človekom nas vodijo instinkti, ki so se v dobi potrošništva, komercializacije in nenehnega hitenja skoraj izgubili.  Na tem mestu se vzgojitelji zavedamo svoje naloge,  vzgojiti otrokom odgovoren odnos do narave.

Po vzoru skandinavskih gozdnih vrtcev, kjer poteka dan izključno na prostem, sem se tudi sama odločila vsebine, ki jih sicer spoznavamo v igralnici, in z njimi povezane dejavnosti prestaviti v naravo. Tako so naše aktivnosti že zajemale ustvarjalno igro z vodo in s kamenjem ob potoku, striženje s škarjami v gozdu (npr. suho listje), slikanje s tempera barvami na kamenje ob potoku, ustvarjalno igro z vejami, zemljo, vse vrste gibanja, branje pravljic, petje pesmi in še veliko več.

Pri dejavnostih v naravi otrok razvija interes za naštete dejavnosti, jih sproščeno izvaja, hkrati pa bogati izkušnje še z naravo, ki na otroke deluje sproščujoče. Verjamem, da bodo NEKOČ NEKJE otroci s pozitivnimi izkušnjami v naravi prav tako vzgajali svoje otroke in pri njih budili čut za lepo v naravi.

Nuša Križnik, dipl. vzg. pr. otr.

Oglejte si tudi