Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
20°C
10°C
Oceni objavo

Kaj počne jamar?

Voda je poleg gozda in podzemnega sveta največje naravno bogastvo Slovenije. Naš vrtec, Vrtec Vransko, se nahaja v neposredni bližini naravnega okolja, česar se s pridom vsakodnevno poslužujemo in mnogo dejavnosti izvajamo v naravi.

Letos v okviru projekta Turizem in vrtec – Z igro do prvih turističnih korakov – raziskujemo  tematiko »voda v našem kraju«, želeli pa smo izvedeti tudi kaj več o podzemnem svetu. Povezali smo se z g. Maksom Petričem, predstavnikom Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica, ki nas je konec maja povabil v Podgrad.

Ob dogovorjenem času smo se v Podgrad, kjer je tudi izvir Podgrajščice, odpravile skupine II. starostnega obdobja. V pravi jamarski opremi nas je pričakal prijatelj Veles. Naj kot zanimivost omeniva, da je imel na sebi 7 kg težko opremo, kar je kar precejšen zalogaj za štiriletnega otroka.

G. Maks Petrič, znan tudi pod jamarskim psevdonimom Maks Jamski, je skupaj s svojo mamo pripravil in predstavil dejavnosti, povezane z delovanjem jamarjev, katerih vloga nam je premalo poznana. Jamarji namreč raziskujejo jame, skrbijo za očiščevalne akcije, jamsko favno, za osveščanje javnosti o varovanju in ohranjanju podzemlja ter pomembnosti pitne vode …

Z otroki smo si lahko ogledali jamarsko opremo in jamarsko reševalno vozilo, različne kamnine iz jam, velik nabor fotografij njihovega jamarskega kluba, demonstracijo spuščanja po vrvi, kar mora obvladati vsak jamar, se seznanili z razliko med stalaktitom in stalagmitom, si ogledali  izvir Podgrajščice, izvedeli zanimivosti o človeški ribici, legendo o Podgradu …

Za zanimivo in poučno dopoldne se g. Maksu Petriču ter ge. Valeriji Stropnik iskreno zahvaljujemo.


Koordinatorici dogodka: Lidija Svet in Ana Ribič


Oglejte si tudi