Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Literarni večer 2017: Svet, v katerem želim živeti

V letošnjem šolskem letu smo ob likovnem in literarnem ustvarjanju razmišljali, kakšen svet si želimo. Malo smo sanjarili in si izmišljali nove svetove, malo pa smo se ozrli po svetu, ki ga imamo, in razmišljali, kaj lahko vsak stori, da nam bo lepše. Na natečaju je nastalo veliko imenitnih otroških umetnin, ki jih tudi letos prinaša šolsko glasilo Bela vrana.

Ustvarjanje smo slovesno zaključili z literarnim večerom v torek, 14. 2. 2017, na valentinov dan. V kulturnem domu na Vranskem se nam je pridružil pesnik, pisatelj, urednik, prevajalec, predavatelj na univerzi v Celovcu Peter Svetina. Zato smo z učenci spoznavali njegova dela in v programu predstavili nekaj avtorjevih pesmi ter na svoj način zaigrali zgodbe iz knjige Kako zorijo ježevci. Ta knjiga je bila nagrajena z nagrado večernica za leto 2016, zato smo še posebej ponosni, da je bil naš gost prav Peter Svetina. Svoje pesmi in zgodbe so predstavili tudi pesniki in pisatelji naše šole. Nastopili so številni učenci od drugega do devetega razreda, ki so dokazali, da znajo tudi v svetu tehnologije in najrazličnejših sodobnih dražljajev imenitno stopiti na oder. Vse so nas očarali s svojo iskrenostjo, sproščenostjo in ustvarjalnostjo.

Ustvarjalcem na natečaju smo podelili pohvale in nagrade, pevci mladinskega pevskega zbora in male plesalke plesnega krožka pa so svoja občutja pokazali skozi čudovito petje in ples dreves.

Pesnik Peter Svetina je svoje razmišljanje delil z nami v intervjuju, prav za Belo vrano pa je napisal pesem, s katero je zaključil literarni večer 2017:

 

Želim si živeti v svetu, v katerem bodo otroci lahko poslušali pravljice.

Želim si živeti v svetu, v katerem se bodo otroci lahko učili risati in peti.

Želim si živeti v svetu, v katerem bodo otroci vedno lahko dobili žemljo.

Želim si živeti v svetu, v katerem bo skozi otroški jok sijalo sonce.

Želim si živeti v svetu, v katerem bodo otroci spokojno spali.

Želim si živeti v svetu, v katerem bodo otroci lahko zlezli staršem v naročje.

 

Posodim obe roki in srce in glavo.

 

Temu skoraj ni kaj dodati. Mi pa se že veselimo prihodnjega literarnega večera.

 

Mentorica prireditve: Polona Učakar

Oglejte si tudi