Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Srečanje knjižnih moljev z Ivanom Sivcem

V četrtek, 1. 3. 2012, je v kulturnem domu na Vranskem potekal literarni večer, ki ga na Osnovni šoli Vransko-Tabor pripravimo vsako leto. S prireditvijo se slovesno zaključi literarni in likovni natečaj, ki ga razpišemo na temo tedna otroka.
Letos so učenci ustvarjali na temo Pojdiva s knjigo v svet. V okviru likovnega natečaja smo izbrali tudi logotip bralnega projekta. Narisala ga je Larisa Peklar. Gost večera je bil pisatelj Ivan Sivec, ki je najboljšim podelil pohvale in nagrade. Najboljše prispevke je izbrala komisija v sestavi Majda Pikl, Polona Učakar, Marija Završnik, Marija Zagoričnik, Anamarija Potočnik, Barbara Pertinač, Danica Sedeljšak ter obe predsednici šolske skupnosti Lucija Bogataj in Nina Kreča.

V prvem delu so učenci literarnega krožka ter gledališkega kluba z mentorico Polono Učakar uprizorili dogodivščine malega in velikega knjižnega molja. Videli ste lahko govorečo knjigo, knjige, ki so »špricale« pouk, dedka in vnučko, ki sta zašla v domišljijski svet, spoznali najbolj noro knjižnico in epidemijo branja ter kako pisatelj išče domišljijo … Dogodivščine sta imenitno povezovala veliki in mali knjižni molj Tim Križnik in Matevž Križnik. Zaigrale pa so Neja Weiksler, Nataša Roter, Nuša Brišnik, Jerneja Lipovšek, Tjaša Stiplovšek, Maja Svet in Laura Cizej.  Program je prikazal ideje, ki so jih najboljši avtorji zapisali v svojih literarnih prispevkih.

Gostja je bila tudi Katja Pikl, bivša učenka šole, ki je v lanskem šolskem letu napisala svojo prvo samostojno knjigo Dobra plat slabega. Da bi povabili obiskovalce k branju knjige, so člani literarnega krožka Lucija Dolar, Tjaša Pikel, Natalija Golob, Lucija Bogataj, Miša Filač in Tim Križnik pripravili scenarij po Katjini zgodbi in na prireditvi zaigrali Zgodbo o Zarji. Seveda pa niso izdali, kako se konča.

Pisatelj Ivan Sivec je dal večeru poseben pečat, saj je vse navdušil s svojo preprostostjo in iskrenostjo ter z zanimivim pripovedovanjem, ki je pritegnilo tako najmlajše kot tudi najstarejše. Sporočilo prireditve, da je lepo biti knjižni molj in da s pomočjo knjig nastajajo najlepše vezi med ljudmi, je vsekakor potrdilo idejo bralnega projekta, v katerega se je šola vključila s tem šolskim letom. Na šoli želijo izboljšati bralno pismenost in motivacijo za branje. Literarni večer z Ivanom Sivcem je bil eden od uspešnih korakov na tej poti.


Ob tej priložnosti je izšla tudi tematska številka šolskega glasila Bela vrana, v kateri so objavljeni vsi nagrajeni in pohvaljeni prispevki natečaja. Za razstavo likovnih del, ki so nastala na natečaju, je poskrbela Marija Zagoričnik. Učence smo pri ustvarjanju spodbujale mentorice Nataša Pečovnik, Silva Rizmal, Barbara Hebar, Polona Vodičar, Simona Jan, Darja Savinek, Marjeta Terbovšek, Marija Zagoričnik, Danica Sedeljšak, Barbara Pertinač in Polona Učakar.

Oglejte si tudi