Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

SREBRNO PRIZNANJE ZA RAZISKOVALNO NALOGO »NAJEJMO SE MLEČNE ŽUPE ZA NOVE UPE« IN PREDSTAVITEV NA TURISTIČNI TRŽNICI

V torek, 19. 3. 2013, je v Mercator Centru v Celju potekal 27. festival »Turizmu pomaga lastna glava« s podnaslovom Potuj z jezikom, kjer so v konkurenci 15 šol učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja (OŠ Vransko - Tabor in POŠ Tabor) pod mentorstvom Katje Završnik in Polone Miklavc prejeli SREBRNO PRIZNANJE.
Izdelali so raziskovalno nalogo, v kateri so raziskali, kaj so jedli na Vranskem in v Taboru pred in med 2. svetovno vojno ter po njej. Ugotovili so, da so jedli veliko mlečnih jedi, med drugim mlečno »župo«, saj je bil takrat ta okoliš pretežno kmečki. Ljudje so se namreč ukvarjali z živinorejo in s poljedelstvom, sejali so različna žita (pšenico, ajdo …), gojili perutnino. Tako so imeli na voljo mleko, jajca in različne vrste moke. Učenci so s pomočjo ankete izvedeli, da so v mlečno župo zakuhavali različne zakuhe: ribano kašo, bele farfeljce, ajdove farfeljce.

Zato so se odločili predstaviti mlečno župo kot turistični produkt, ki bi ga lahko na primer tržili na Šentjurskem sejmu ali v okviru občinskega praznika Vransko.

V ta namen so se naučili sami skuhati mlečno župo, izdelali so film, v katerem so na zanimiv način povedali, kako se pripravi mlečna župa, oblikovali so celostno podobo svoje stojnice, ki so jo predstavili v Celju. Za to predstavitev so izdelali maskoto – rumeno bunkico s kuharsko kapo (predstavlja farfeljc), ki so jo poimenovali Vili Mlečko. Izdelali so tudi obeske za ključe, recepte za mlečno župo, ki so jih delili na tržnici.

Na stojnici je sodelovalo 5 učencev s centralne šole: Erika Orehovec in Matej Černe iz 7. a, Zala Križnik iz 7. b, Urška Šmajs iz 8. a in Špela Sakelšek iz 8. b ter 4 učenci s podružnične šole: Miha Drolc, Nina Kreča, Urh Kovče in Anja Vranič iz 9. c-razreda.

Vsi sodelujoči so imeli točno določene naloge. Nina in Anja sta delili mlečno župo, Urška, Matej in Erika so nadzorovali tekmovanje v zlaganju »turščnih štokov«, Špela in Zala sta vodili delavnico izdelovanja ovčk, Urh in Miha pa sta vabila na našo stojnico.

Na stojnici so delili štiri vrste mlečnih žup: ajdovo, z belimi in s pirinimi farfeljci ter z ribano kašo, ki so jih dopoldne skuhali Miha, Nina, Urh in Anja iz 9. c-razreda.

V nalogi so izdelali tudi Mlečkov slovar, v katerem so zapisali narečne izraze: farflci, župa, močnk, turščni štoki … Te izraze so predstavljali drugim sodelujočim na festivalu, saj je bil po končani tržnici kviz, na katerem se je pomerilo vseh 15 šol. Naši predstavnici Urška in Nina sta se odlično odrezali, zasedli sta 2. mesto.

Učenci so bili nad delom navdušeni, še bolj pa nad svojim rezultatom, saj so bili prvič na takem tekmovanju. Želijo si, da bi tekmovali tudi drugo leto.

 

Zapis in fotografije: Katja Završnik in Polona Miklavc

Oglejte si tudi