Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja

To je geslo letošnjega meseca šolskih knjižnic, ki ga že od leta 1999 praznujejo šolske knjižnice po vsem svetu. Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007.

Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.«

V naši šolski knjižnici smo za učence v tem mesecu pripravili različne izzive, naloge in podobno.

Učenci so se preizkusili v reševanju knjižne uganke, reševali so skrivanke, igrali bingo in spomin, reševali labirinte. Preizkusili pa so se tudi v vlogi knjižničarja in se igrali knjižnico.

Učenci prvega razreda so v tednu otroka obiskali občinsko knjižnico tako na Vranskem kot v Taboru, kjer so spoznali knjižnico, v dar pa prejeli knjigo Hiša selivka avtorja Marka Kravosa, ki jo podarja Društvo Bralna značka.

Učence 1. VIO sem povabila na poslušanje hudomušne zgodbice o dečku, ki je lovil škrata z naslovom Ujel sem škrata avtorja Alberta Lota.

Po zgodbici smo z učenci reševali različne naloge v kotičkih. Učenci so izdelali svoje knjižno kazalo, s pomočjo kocke risali svojega domišljijskega škrata, pisali in narisali osebno izkaznico svojega škrata. Najbolj zanimivo pa je bilo iskanje knjige, ki jo je skril nagajiv škrat. Učenci so seveda s pomočjo ugank našli  skrito knjigo.

Mesec šolskih knjižnic je odlična priložnost, kako učencem približati knjižnico kot prostor, ki ni namenjen le knjigam in branju, temveč tudi druženju in preživljanju prostega časa skupaj.

Knjižničarka Katja Brezovnik

Oglejte si tudi